Hoe duurzaam zijn steigers?

Duurzaam bouwen lijkt tegenwoordig wel een vanzelfsprekendheid. Niet alleen doordat duurzaamheid steeds belangrijker voor ons wordt, maar ook door de stikstofcrisis in Nederland. Zo is het belangrijk dat de bouw niet alleen energieneutraal wordt, maar ook stikstofvrij.

Duurzaamheid in de bouwsector

Duurzaamheid lijkt hip in zo’n beetje elke sector, want we willen allemaal een zo leefbaar mogelijk milieu creëren en behouden. Zo ook in de bouw: iedere bouwer, architect of ontwikkelaar is ermee bezig. Maar het overstappen naar duurzaam bouwen is een proces, en er moet nog heel wat gebeuren voordat we echt kunnen spreken van een duurzame bouwsector. Naast de energietransitie en het duurzaam en circulair bouwen, hebben we natuurlijk ook te maken met de materialen die geproduceerd worden voor en gebruikt worden in de bouw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan steigers en trappen. Hoe duurzaam zijn die materialen eigenlijk?

Duurzaam en lange levensduur

‘Duurzaam’ kan verwijzen naar zowel de lange levensduur van een product, als de milieubelasting. Zo kunnen rolsteigers erg lang meegaan, wat ze enigszins duurzaam maakt. Door de lange levensduur kunnen rolsteigers makkelijk worden hergebruikt in de vorm van bijvoorbeeld een tweedehands rolsteiger. Maar die lange levensduur wordt verwezenlijkt door het materiaal waarvan de rolsteiger wordt gemaakt, namelijk aluminium. En hoe duurzaam is aluminium eigenlijk?

Aluminium steigers

De meeste steigers worden gemaakt van aluminium, wat zo op het eerste opzicht geen milieuvriendelijk product lijkt. Voor de productie van aluminium is heel veel energie nodig, en daarnaast komen bij het bewerken ervan veel stikstofoxiden vrij. Stikstof zelf is niet schadelijk voor ons en zelfs een voedingsstof voor bomen en planten, maar stikstofoxiden zijn dat wel. Gelukkig is aluminium heel makkelijk te recyclen, wat het ten opzichte van andere metalen wel degelijk een milieuvriendelijk materiaal maakt. Bij het recyclen van het product komt maar heel weinig energie vrij, wat bijdraagt aan het langzaamaan energieneutraal maken van de bouwsector. Naast dat aluminium makkelijk te hergebruiken is, is het materiaal ook zeer licht van gewicht maar toch goed te werken en heeft het een heel lange levensduur. Dat maakt aluminium ook wel het ‘metaal van de toekomst’.

Onze partners