Hoe financier je het verduurzamen van jouw woning?

Het stijgen van de energieprijzen zorgt ervoor dat mensen gaan nadenken over het verduurzamen van hun woning. De kosten van de energierekening kan fors dalen na een verbouwing en ook het wooncomfort gaat vaak omhoog. De kosten voor zo’n verbouwing haal je vaak met gemak terug bij bijvoorbeeld de verkoop van de woning. En naast het financiële voordeel helpt je ook het milieu, want de groenste energie is de energie die je niet gebruikt.

Wat kost een verbouwing?

De kosten van een verbouwing is natuurlijk afhankelijk van de woonsituatie, een flat verduurzamen is vaker goedkoper dan een vrijstaande woning. Maar je hoeft niet altijd groot te denken om te verduurzamen. Het vervangen van oude verlichting voor ledverlichting is al een mooie stap. Bij isolatie van de woning of de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp moet je wel denken aan enkele duizenden euro’s. Maak voordat je aan de slag gaat een inschatting van de kosten die je gaat maken voor de verbouwing en kijk dan over je een lening wilt afsluiten om dit te financieren.

Hoe ga je een verbouwing financieren?

Als je inzichtelijk hebt wat de verbouwing voor het verduurzamen van jouw woning gaat kosten, kun je gaan kijken naar de mogelijkheid om dit te financieren. Naast het investeren van je eigen (spaar) geld kun je ook een lening afsluiten. Sommige banken, zoals de Triodos Bank, ASN en Obvion, geven een korting op de hypotheekrente bij verduurzaming. Ook kun je recht hebben op rentekorting omdat jouw woning, door de verbouwing, een beter energielabel heeft. Je kunt ook als woningeigenaar (of verhuurder) online een lening afsluiten via Becam. Deze zogenaamde consumptieve lening, loopt buiten de hypotheek om. Je kunt het geld van deze lening dan ook gebruiken voor de aanschaf van andere zaken zoals een warmtepomp, nieuwe kozijnen of zonnepanelen. De rente over deze lening is meestal wel wat die bij een hypotheek, maar je maakt geen extra kosten bij deze vorm van financiering.

Welke subsidie mogelijkheden zijn er?

Omdat de overheid verduurzaming van woning belangrijk vindt, zijn er verschillende soorten subsidies, zo is er bijvoorbeeld subsidie voor isolatie. Onder bepaalde voorwaarden kun je 30% subsidie krijgen als je een huis isoleert. Ook verenigingen van eigenaren (vve’s) kunnen subsidie aanvragen. In 2023 is € 350 miljoen beschikbaar voor onder andere (hybride) warmtepompen, zonneboilers, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. De mogelijkheden voor subsidie zijn verruimd, waardoor er in 2023 voor meer mensen subsidie is.

Naast deze € 350 miljoen (ISDE-budget) voor genoemde maatregelen en apparaten is er een budget van € 30 miljoen beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen, specifiek bedoeld voor de zakelijke markt. Deze subsidie is tot eind 2023 aan te vragen. Zakelijke gebruikers zijn onder meer bedrijven, woningcorporaties, verenigingen en particuliere verhuurders. Zakelijke gebruikers komen in 2023 in ook aanmerking voor subsidie op warmtepompen en zonneboilers.

Onze partners