Hoe kan ik duurzaam inkopen als ondernemer?

Duurzaam inkopen gaat o.a. over de inkoop van verantwoord gekapt hout, werkkleding die niet door kinderarbeid is gemaakt, energiezuinige apparaten, biologisch eten en biologische schoonmaakmiddelen, en nog veel meer.

De markt in duurzame producten wordt steeds uitgebreider. Er is echter nog geen standaard keurmerk over de hele wereld, laat staan binnen Europa, welke wordt gebruikt om aan te wijzen of een product duurzaam is. Je zult dus zelf moeten kijken naar de producten die je inkoopt en de bedrijven waar je deze zou willen inkopen.

Als je duurzaam wilt gaan inkopen als bedrijf of organisatie is het echt niet nodig om het in één keer honderd procent goed te doen. Kies die inkopen eruit die voor jouw bedrijf(ook in je eigen werkomgeving) makkelijk zijn te verduurzamen en probeer daarna stapje-voor-stapje je inkoopbeleid te verbeteren. Hieronder een aantal aandachtspunten die helpen je te verduurzamen. Dit is alvast een mooi begin.

BIOnyx GroeneZakenblog1

Breng je inkopen in kaart

Je kunt beginnen door een lijst te maken van de belangrijkste grondstoffen en/of producten die je inkoopt als bedrijf en/of organisatie. Wie zijn de leveranciers en waar komen de producten vandaan? Zorg dat je dit helder in kaart hebt. Kijk daarbij naar de gehele cyclus van een product: van productie en gebruik tot eindverwerking.

Creëer draagvlak

BIOnyx GroeneZakenblog2Het is belangrijk om te zorgen dat duurzaam inkopen wordt gesteund door degenen in jouw bedrijf die verantwoordelijk zijn voor inkoop. Laat hen meedenken over de aanpak van duurzaam inkopen zodat je draagvlak creëert. Zo kan het ook handig zijn om de kennis over duurzaamheid onder de medewerkers te vergroten. Daarvoor bestaan speciale cursussen of win advies hierover in.

Kijk naar criteria en waar iets van gemaakt is

Door onder andere het ministerie van VROM en Agentschap NL zijn al veel criteria opgesteld, op het gebied van sociale omstandigheden en milieu. Met behulp van deze criteria kun je de dialoog aangaan met je leveranciers. Ook kun je kijken waar een product van gemaakt is, wat zijn de ingrediënten die gebruikt zijn. Maar in sommige gevallen zegt dit zeker ook niet alles. Kijk maar naar ecologische schoonmaakmiddelen. De Europese wet zegt dat er minimaal één milieuvriendelijk bestandsdeel in zou moeten zitten, rest zou chemisch kunnen zijn. Dus altijd nog vele malen beter dan de traditionele schoonmaakmiddelen, maar biologisch schoonmaakmiddelen zijn nog beter voor Mens, Dier en Milieu! Zeker als je je realiseert dat we dagelijks talloze miljoenen liters chemische schoonmaakmiddelen gebruiken en verspillen, waarvan het merendeel onnodig in ons afvalwater terechtkomt. Met de natuurlijke, hoogwaardige en 100% biologische schoonmaakmiddelen van BIOnyx, reinig je vrijwel alles gemakkelijk en snel, zonder chemicaliën. Zo beschermen we onze flora en fauna, en wordt er een duidelijk statement gemaakt: wij laten niet alleen zien dat het beter moet, maar dat het ook beter kan!

En daarom zou ik om te beginnen 1000 bedrijven enthousiast willen maken door samen duurzaam te schoonmaken door duurzaam in te kopen. Dit door gebruik te (gaan) maken van innovatieve & duurzame producten, voor de kinderen van onze kinderen.

Een betere wereld begint bij jezelf en start NU met duurzaam inkopen. Veel succes!
Voor meer informatie of advies kijk op www.bionyx.nl.

Onze partners