Hoe kan werkkleding bijdragen aan een duurzame en verantwoorde werkomgeving?

Duurzaamheid is belangrijk omdat het invloed heeft op onze gezondheid en leefomgeving. In een duurzame wereld zijn mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht. Dat wil zeggen dat we als mens verantwoordelijk te werk gaan zonder het milieu te verwaarlozen. Duurzaamheid is overal. Niet alleen fabrieken moeten verduurzaamd worden, ook de kleine dingen spelen een rol. Zo kan ook je kledingkeuze bijdragen aan de duurzaamheid van de aarde. Voor werkkleding geldt hetzelfde. In dit artikel ontdek je drie manieren om met je werkkleding bij te dragen aan een duurzame en verantwoorde werkomgeving.

Biologische materialen

Ten eerste kun je kiezen voor werkjassen, broeken en schoenen die zijn gemaakt van biologische materialen. Biologische kleding is geproduceerd zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Dit is veel beter voor het milieu aangezien kunstmest en bestrijdingsmiddelen de bodem flink kunnen aantasten. Daarnaast is biologische werkkleding ook beter voor je eigen gezondheid. Er bevinden zich namelijk minder chemische stoffen in biologische kleding.

Fair wear

Goede werkkleding is niet alleen duurzaam, maar ook verantwoord. Fair wear kleding is daar een voorbeeld van. Dit keurmerk laat zien dat de kleding onder goede werkomstandigheden is gemaakt. Een aantal factoren die dit bepalen zijn vrijwilligheid, werktijden en werkomgeving. Zo moeten de arbeiders hun werk vrijwillig uitvoeren. Dat wil niet zeggen dat ze het gratis doen, maar dat ze er zelf voor hebben gekozen om het betaald te doen. Daarnaast moeten de werktijden redelijk te noemen zijn. Bij redelijke werktijden is er voldoende tijd voor rust tussendoor en duurt de werkdag absoluut niet langer dan twaalf uur. Het liefst duurt de werkdag zelfs korter dan acht uur. Verder moet de werkomgeving ook op orde zijn. Veiligheid en gezondheid zijn hierbij de belangrijkste waarden. 

Een boodschap meegeven

Tot slot kun je met je werkkleding ook een bepaalde boodschap over duurzaamheid of verantwoording meegeven. Hiermee verbeter je niet direct de duurzaamheid en verantwoording van je werkomgeving, maar laat je wel zien dat dit overal het streven zou moeten zijn. Het meegeven van een boodschap met je kleding kan door het te laten bedrukken. Werkjassen bedrukken wordt dan ook veel gedaan.

Er zijn genoeg manieren om met je werkkleding bij te dragen aan een duurzame en verantwoorde werkomgeving. Zo kun je kiezen voor biologische materialen en fair wear kleding. Daarnaast kun je ook een boodschap meegeven met je kleding. Dit kan eenvoudig door een tekst, afbeelding of logo erop te laten bedrukken.

Onze partners