Hoe kunnen jouw ramen bijdragen aan het verduurzamen van jouw woning?

Het verduurzamen van onze huizen wordt steeds belangrijker, niet alleen voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Een van de belangrijkste aspecten van het verduurzamen van je huis is het verbeteren van de isolatie. En daarbij spelen de ramen een cruciale rol. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag hoe jouw ramen kunnen bijdragen aan het verduurzamen van je woning. Zo kun je een weloverwogen keuze maken om jouw woning te verduurzamen en tevens je wooncomfort te verbeteren.

Waarom ramen een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van je woning

Ramen spelen een cruciale rol in het verduurzamen van je woning. Slecht geïsoleerde ramen kunnen namelijk zorgen voor warmteverlies in de winter en warmteopname in de zomer. Daarnaast kunnen oude, lekkende ramen zorgen voor tocht en vochtproblemen, wat kan leiden tot schimmelvorming en gezondheidsproblemen. Door te investeren in energiezuinige ramen, kun je niet alleen bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook kosten besparen op je energierekening en het comfort in huis verhogen. 

Dubbel glas: de voordelen voor energiebesparing en comfort

Een van de meest effectieve manieren om het energieverlies via je ramen te verminderen, is door te kiezen voor dubbel glas. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een laag stilstaande lucht of gas. Dit zorgt voor een isolerende werking, waardoor warmte beter wordt vastgehouden in de winter en buiten wordt gehouden in de zomer. Hierdoor kan je tot wel 30% energie besparen en heb je minder last van tocht en koudestraling. In het geval dat je je afvraag hoe je buren energie besparen, dit is waarschijnlijk hoe ze het doen. Verder draagt dubbel glas bij aan het verminderen van geluidsoverlast en verhoogt het het comfort in huis.

Kies voor hoogwaardige kozijnen

Naast het glas, zijn ook de kozijnen van belang bij het verduurzamen van je ramen. Hoogwaardige kozijnen van duurzame materialen zoals hout of kunststof, zorgen niet alleen voor een langere levensduur, maar ook voor een betere isolatie van je ramen. De isolerende werking van de kozijnen kan het warmteverlies via de ramen tot wel 50% verminderen. Bovendien zijn hoogwaardige kozijnen beter bestand tegen weersinvloeden, waardoor ze langer meegaan en minder onderhoud nodig hebben.

Het nut van zonwerend glas

Naast het verminderen van het warmteverlies, kunnen ramen ook helpen bij het reguleren van de binnentemperatuur. Zonwerend glas zorgt ervoor dat de zonnestralen worden tegengehouden, waardoor het binnen koeler blijft in de zomer. Hierdoor kan je besparen op het gebruik van airconditioning of ventilatoren en verminder je het energieverbruik. Daarnaast kan zonwerend glas ook in de winter helpen bij het vasthouden van warmte, waardoor je energie bespaart op verwarming.

Onze partners