Er is de laatste jaren veel te doen over het verwarmen van een woning, alle huishoudens moeten uiteindelijk van het gas af en moeten voor 2050 CO₂-neutraal zijn. Over het algemeen komt dit onderwerp het meest aan bod bij een verbouwing of als een oude cv-ketel toe is aan vervanging. Je gaat je dan verdiepen in alternatieve mogelijkheden die op de markt zijn, bijvoorbeeld een warmtepomp of een zonneboiler. Toch blijkt in de praktijk, dat mensen bij het vervangen van een cv-ketel, toch ook weer kiezen voor een cv-ketel, bijvoorbeeld omdat andere opties niet mogelijk of te duur zijn.
Een warmtepomp is energiezuinig en milieubewust, de energie die gebruikt wordt om de woning en het water te verwarmen, wordt opgewerkt uit aarde, lucht of water. Met een zogeheten warmtewisselaar haal je warmte uit de omgeving. Alhoewel er ook hybride warmtepompen zijn, komt er bij de meeste soorten dus geen gas meer bij kijken. Er wordt steeds vaker gekozen voor deze optie, omdat het een milieubewuste keuze is. Er worden regelmatig subsidies verstrekt om de keuze van een warmtepomp aan te moedigen. Momenteel wordt 5,2% van de woningen verwarmd met een warmtepomp, dit blijkt uit data van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Ten minste 1,1% van deze woningen hiervan koophuizen, de rest bestaat uit (sociale)huurwoningen en andere nieuwbouwprojecten.
Bijna iedere woning en persoonlijke situatie is anders. Alhoewel een warmtepomp een heel goed alternatief is voor een cv-ketel (centrale verwarmingsketel), zie je toch dat dit bij oudere woningen problemen oplevert. Juist hier moeten er aanpassingen gedaan worden, die voor veel mensen financieel niet haalbaar zijn. Los van de eenmalige investering, zal natuurlijk ook het energieverbruik fors stijgen. Hierdoor blijkt een hr-ketel (hoogrendementsketel) nog heel populair te zijn. In de praktijk zie je dus dat veel mensen alsnog een hr-ketel of cv-ketel laten installeren.
Om een juiste keuze te kunnen maken, die goed is afgestemd op jouw eigen persoonlijke omstandigheden is het erg belangrijk dat je je goed laat adviseren door mensen die alle voor- en nadelen kennen van de verschillende opties. Kijk samen met een ervaren deskundige naar jouw persoonlijke wensen, kansen en knelpunten. Met de juiste kennis kun je dan uiteindelijk een weloverwogen beslissing maken, die het beste past bij jouw warme en duurzame woontoekomst.