Innovatieprijs ARC20 gaat naar duurzaam woongebouw SAWA

Het Rotterdamse duurzame woongebouw SAWA, ontworpen door Mei Architects & Planners, heeft de ARC20 Innovation Award gewonnen. SAWA wordt het eerste houten woongebouw van 50 meter hoog in Rotterdam.

In SAWA komen ruim 100 woningen met een mix van koop en middenhuur. SAWA is een duurzaam gebouw. Een gezond gebouw. Omdat het een houten gebouw is, maar ook op andere manieren wordt SAWA duurzaam. Ze gaan zo min mogelijk installaties gebruiken. De daken liggen straks vol met zonnepanelen. De balkons gebruiken we voor stadsecologie en de hoogteverschillen met veel buitenruimte, groen en hout maken van SAWA een vriendelijk en sfeervol gebouw. Het getrapte verloop van de hoogbouw geeft de omgeving lucht en licht.

De eerste zes koopwoningen zijn inmiddels gereserveerd. Hiervoor waren ze op zoek naar pioniers, want de mensen die deze woningen hebben gereserveerd gaan ervaren dat nog niet alles 100% vaststaat. De volgende stap is dat ze het definitieve ontwerp gaan opstellen. De verwachting is dat we in het voorjaar van 2021 starten met de reguliere verkoop op basis van definitieve tekeningen en informatie over de woningen.

Het parkeerdek wordt een binnentuin. In de ruime entreehal ontmoet je de buren. Het hele ontwerp van SAWA is gericht op sociaal samen leven met volop ruimte en gelegenheid om gezond en duurzaam te wonen midden in de stad.

Ben je geïnteresseerd in dit project, kijk dan even op de website van SAWA.

Afbeeldingen: Mei architects and planners

Onze partners