Je woning verduurzamen: let op de brandveiligheid

Tegenwoordig voeren we steeds meer duurzame veranderingen door in en rondom onze woning. Dit soort veranderingen zijn goed voor het milieu en we kunnen er geld mee besparen, doordat je bijvoorbeeld zelf energie opwekt of doordat je minder vaak hoeft te stoken. Toch is het bij het doorvoeren van dit soort duurzame verandering wel goed om te letten op een aantal zaken, denk bijvoorbeeld aan de brandveiligheid ervan. Hieronder vertellen we je meer over het verduurzamen van de woning en het oog op brandveiligheid.

Brandveiligheid rondom het huis verduurzamen

Hoe prettig het ook kan zijn om jouw woning te gaan verduurzamen, het is wel belangrijk om te letten op de brandveiligheid ervan. Als je je huis gaat verduurzamen, kan dat namelijk ook een aantal gevaarlijke situaties met zich meebrengen.

Denk bijvoorbeeld aan het gevaar van zonnepanelen als er brand uitbreekt in jouw woning. Als er brand uitbreekt in jouw woning terwijl er zonnepanelen op het dak liggen, kan het zijn dat de brand moeilijk te blussen is en de brand juist naar binnen uitslaat. Ook kan het zijn dat de zonnepanelen kunnen barsten; zonnepanelen zijn natuurlijk gemaakt van glas. Wanneer dit barst, kunnen overal glasdeeltjes naartoe vliegen met alle gevolgen van dien.

Ook is het goed om te letten op een thuisbatterij, die bij de zonnepanelen hoort. Een thuisbatterij kun je aanschaffen voor de zonnepanelen, die de opgewekte energie kan opslaan. Handig, maar zo’n batterij kan ook brandgevaarlijk zijn. In de meeste batterijen zit namelijk een materiaal verwerkt dat brandbaar is.

Zit je eraan te denken om jouw woning te isoleren met isolatiemateriaal? Ook dan is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat sommige materialen brandgevaarlijk kunnen zijn. Met de nadruk op ‘sommige’, aangezien ook veel materialen gelukkig brandwerend zijn. Check dus altijd dat je kiest voor brandwerend materiaal, voor jouw eigen veiligheid.

Punten om op te letten omtrent brandveiligheid in de woning

Mocht je van plan zijn om jouw woning te gaan verduurzamen met bijvoorbeeld isolatiemateriaal, het plaatsen van zonnepanelen op je dak of het plaatsen van een warmtepomp, dan is het goed om een aantal punten in je achterhoofd te houden.

Je huis goed verzekeren is een belangrijk punt om mee te beginnen. Het is daarom belangrijk om je te verdiepen in verschillende woonverzekeringen en waarvoor jouw woning verzekerd kan worden bij eventuele brandschade. Je wil immers dat jouw woning zelf wordt verzekerd, maar ook dat de spullen in de woning worden verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Een inboedelverzekering zal de inboedel van jouw woning verzekeren - denk daarbij aan de meubels en de zaken die ‘los’ zitten in de woning, terwijl een opstalverzekering de zaken verzekert die ‘vast’ zitten in of aan de woning.

Als je van plan bent om jouw huis te gaan verduurzamen, dan is het belangrijk om dit op de juiste manier te (laten) doen. Zo is het belangrijk om altijd te kiezen voor brandwerend en veilig materiaal, zoals net al eerder werd benoemd. Denk bijvoorbeeld aan brandwerend isolatiemateriaal. Zorg er ook voor dat je deze klussen nauwkeurig uitvoert.

Wil je zonnepanelen op jouw woning laten plaatsen? Dan is het belangrijk om de zonnepanelen op het dak te laten installeren door een erkende professional, die verstand heeft van zonnepanelen en op welke manier de zonnepanelen veilig kunnen worden gemonteerd.

Daarnaast is het natuurlijk een goede tip om rook- en koolmonoxidemelders in huis te hebben hangen, en check ook regelmatig of de batterijen van deze melders nog werken. Als er brand uitbreekt, of als er in jouw huis te veel koolmonoxide wordt gedetecteerd, dan wordt je door deze melders gewaarschuwd en kun je nog op tijd handelen. Een rookmelder is op iedere verdieping in de woning verplicht.

Onze partners