Jouw elektrische auto, thuis aan de laadpaal

Elektrisch rijden is duurzamer en voordeliger. Wanneer je elektrisch gaat rijden dan is het slim om een eigen laadpaal te kopen. Een laadpaal thuis is voordeliger dan laden onderweg en je kunt de auto voor de deur opladen.

Thuis opladen

Als je een garage of oprit bij je huis hebt, kun je overwegen om een eigen laadpaal te kopen of een kastje aan de muur, dat heet een wandlader. Als je een laadpaal gaat kopen, laat je dan goed informeren welk type het beste bij jouw situatie past. Dit hangt af van jouw elektrische auto, de stroomaansluiting van jouw huis en het gebruik van de auto. Woon je in een appartement en heb je een eigen parkeerplaats? Dan moet je het plaatsen van een oplaadpunt regelen via de Vereniging van Eigenaren. Hierbij moet je goed opletten hoe je bijvoorbeeld de kosten verdeeld en wie de eigenaar is van de laadpaal. De tijdsduur van het opladen van een elektrische auto hangt af van het vermogen van jouw laadpaal thuis en van de boordlader van je auto. De boordlader is ingebouwd in de elektrische auto en zet wisselstroom om in gelijkstroom. Dat is nodig omdat het elektriciteitsnet wisselstroom levert en een elektrische auto alleen gelijkstroom kan gebruiken.

Hoe veilig is een laadpaal thuis?

Als je een laadpaal thuis laat installeren door een goedgekeurde installateur, dan kun je ervan uitgaan dat deze veilig is. Laadpalen moeten namelijk aan strenge eisen voldoen. Een laadstation wordt aangesloten op een aparte groep in de meterkast van jouw huis en heeft een eigen zekering. Dit is brandveilig en zorgt ervoor dat de stoppen niet doorslaan.

Opladen met zonnepanelen

Een elektrische auto kun je overdag opladen met stroom uit je eigen zonnepanelen. Dit scheelt flink in de kosten van laden. In de toekomst heeft het nog meer voordeel om de stroom van je eigen zonnepanelen te gebruiken voor je elektrische auto. Vanaf 2023 verandert namelijk de salderingsregeling. Daardoor wordt het nog gunstiger om je eigen zonnestroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Bij daglicht je elektrische auto opladen, is dan een slimme zet.

Slim opladen

Er zijn ook ontwikkelingen rond het slim regelen van opladen. Dit heet smart charging. Je berekent zelf wanneer je gaat rijden en hoe ver en bepaalt zelf hoe vol de batterij moet zijn. Een slimme laadpaal thuis kan dan bepalen wanneer de batterij moet worden opgeladen. Als het opladen van de elektrische auto even geen haast heeft, kunnen andere elektrische huishoudelijke apparaten voorrang krijgen.

Investeren en terugverdienen

Als je een laadpaal koopt dan kun je deze al op korte termijn terugverdienen. Heb je zonnepanelen dan kun je jouw eigen opgewekte stroom gebruiken om de auto te laden. Dit is duurzaam en ook winstgevend. Opladen doe je zoveel mogelijk aan de laadpaal thuis. Als het nodig is, kun je onderweg natuurlijk ook wel eens snel bijladen bij een snellaadstation. Maar thuis laden blijft het goedkoopst want je betaalt de reguliere stroomprijs. De terugverdientijd van een laadpaal kopen is afhankelijk van de aanschafprijs, de laadtijd, het verbruik van de accu en de energietarieven. Wil je de laadpaal thuis nog sneller terug verdienen, dan kunt je er ook voor kiezen om de laadpaal thuis te verhuren aan andere gebruikers.

Onze partners