KWS test de elektrische trilplaat

Geen uitstoot én mooie resultaten

Duurzaamheid zit niet alleen in grote innovaties. Juist de kleinere initiatieven motiveren én maken samen een groot verschil. Daarom onderzoekt onze partner KWS continu waar en hoe ze reguliere processen, materialen en materieelstukken kunnen inruilen voor duurzame opties, met behoud van kwaliteit. Zo testten KWS afgelopen week de elektrische tweerichtings-trilplaat van Swepac. Op zowel een project in IJburg als in de Houthaven zijn diverse uitvoeringen van de trilplaat ingezet.

Veelbelovend

Na één week testen werd KWS enthousiast van dit zwaargewicht. Door de inzet van de geschakelde elektrische 3-tons trilplaat besparen ze ongeveer 4,2 kg CO2 per uur. Daarnaast heeft de trilplaat over het algemeen minder onderhoud nodig dan een reguliere dieselvariant én zijn er minder transportbewegingen doordat er geen aanvoer is van gasolie. Een klein verbeterpunt: een opgeladen trilplaat kan ongeveer 1 á 2 uur gebruikt worden. Alleen de kleinere modellen hebben verwisselbare accu’s. De overige helaas niet, waardoor de volledige trilplaat niet te gebruiken is tijdens het opladen.

Vergelijkbare verdichtingsgraad

Naast bovengenoemde voordelen en verbeterpunten denkt KWS dat er zeker toekomst zit in de elektrische trilplaten, aangezien de verdichtingsgraad van de elektrische trilplaat grotendeels overeenkomt met die van een dieselvariant. KWS kijkt er dan ook naar uit om de elektrische trilplaten in te zetten om zo samen deze duurzame ontwikkeling naar een hoger niveau te brengen. Door het inzetten van dit soort innovaties komt KWS weer een stap dichterbij hun duurzaamheidsmissie te zetten: 100% circulaire infrastructuur in 2040 en maximaal bijdragen aan een betere levenskwaliteit. KWS is onder andere gecertificeerd op de CO2-prestatieladder en hecht veel waarde aan het structureel verlagen van zijn footprint.

Bekijk hier meer artikelen over KWS.

Onze partners