Laadpaal nodig? Laat je dan goed adviseren

Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in januari 2020 meer dan 100.000 volledig elektrische auto’s op een Nederlands kenteken stonden geregistreerd. Ten opzichte van het jaar ervoor laat dit een stijging zien van 140 procent. In 2021 zal volgens een onderzoek van de Europese Federatie van Transport en Milieu het aantal elektrische auto’s verdrievoudigd zijn. Om alle auto’s van stroom te kunnen gaan voorzien, moeten er wel voldoende laadpalen beschikbaar zijn. 

De laadinfrastructuur in Nederland is al behoorlijk verbeterd, waardoor steeds meer mensen bij hun eigen huis, of bij kantoor, hun auto kunnen opladen. Naast privé laadpalen zijn er natuurlijk ook steeds meer publieke laadpalen.

Verschil in laadpalen

Het verschil in laadpalen is groot. Een laadpaal plaatsen is niet iets wat je zomaar doet. Het maximale laadvermogen van de lader van de auto zelf, is een belangrijke factor. Het maximale laadvermogen van de laadpaal kan worden afgestemd op de onboard lader van de elektrische auto. De meeste mensen denken dat laadpalen de opladers zijn, maar de daadwerkelijke lader is in de elektrische auto zelf verwerkt. De auto bepaalt dus het laadvermogen. Het laadvermogen en de accucapaciteit zijn van invloed op de laadtijd.

Privé laadpalen

Welke laadpaal kies je als (toekomstige) elektrische auto eigenaar? Hiervoor worden verschillende mogelijkheden aangeboden. Er is ontzettend veel keuze en er zijn heel veel opties voor een laadpaal. Er moet goed rekening worden gehouden met de persoonlijke situatie. Elke elektra aansluiting is anders en hiervoor zijn verschillende opties. Een laadstation kan tegen de muur of met een paal in de grond, met een losse of vaste kabel of opladen via een laadpas.

Publieke laadpalen

Er zijn naast privé laadpalen of laadpalen voor bij kantoor, ook publieke laadpalen. Steeds meer gemeenten stimuleren elektrisch rijden bij hun burgers. Gemeenten hebben grote duurzaamheidsambities. Het stimuleren en faciliteren van elektrisch rijden levert een belangrijke bijdrage aan duurzame doelen van gemeenten. Om de elektrische rijders zo goed mogelijk te faciliteren willen de meeste gemeenten een goed openbaar laadnetwerk. Om een wildgroei aan laadpalen en om een toename van parkeerdruk in wijken te voorkomen, wijzen gemeenten met een plan, verschillende locaties aan als laad locatie. Inwoners en bedrijven kunnen oplaadpalen voor elektrische auto’s bij veel gemeenten aanvragen. De uiteindelijke locatie van openbare laadpalen wordt bepaald door de gemeente. Uitgangspunt is dat een laadpaal binnen 200 meter van het aanvraagadres van de elektrische rijder wordt geplaatst. Publieke laadpalen zijn bedoeld voor mensen die hun elektrische auto niet op hun privéterrein kunnen opladen.

Advies op maat

Veel mensen zien door de vele bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel merken laadpalen die elk hun eigen termen hanteren. De constante eisen en veranderingen in de markt zorgen ervoor dat een laadpaal zoeken niet altijd zo gemakkelijk gaat. Het is dus belangrijk dat men zich goed en onafhankelijk laat adviseren door een bedrijf die rekening houdt met de verschillende persoonlijke omstandigheden en wensen. Het is zinvol om goed uit te zoeken welke laadpaal het beste past. Vraag daarom altijd naar een goed advies op maat bij een deskundig en ervaren bedrijf.

Onze partners