Loopbaancoach worden: hoe word ik dat?

Wil je mensen helpen hun carrière-ambities waar te maken? Denk je dat je echt iets kunt betekenen voor iemand die vastzit in zijn of haar werk? Of wil je al een tijdje loopbaancoach worden? In dit artikel ontdek je alles over loopbaancoaching en hoe je zelf loopbaancoach kunt worden.

Waarom kiezen voor loopbaancoaching?

In de afgelopen jaren is het aantal coaches in Nederland flink toegenomen. Waarom? De samenleving wordt steeds ingewikkelder, met een overvloed aan keuzes en informatie, waardoor veel mensen stress en onzekerheid ervaren over hun carrière. Om die reden zoeken ze begeleiding bij een coach. Het vak van coach is niet wettelijk gereguleerd, dus in principe kan iedereen een praktijk beginnen zonder diploma. Wil je jezelf echt onderscheiden? Dan kan het slim zijn om een erkende opleiding te volgen, zodat klanten meer vertrouwen krijgen in jouw expertise en professionaliteit.

Het belang van een opleiding en erkenning

Hoewel je geen diploma nodig hebt om als loopbaancoach aan de slag te gaan, is het slim om een opleiding te volgen. Dit kan handig zijn, vooral als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wilt afsluiten, want veel verzekeraars vragen om een diploma. Bovendien biedt een opleiding je waardevolle kennis en vaardigheden die je in je coaching kunt toepassen. Door te kiezen voor een opleiding met een keurmerk, toon je je klanten dat je kwaliteit levert. Daarnaast kun je je aansluiten bij een beroepsorganisatie, wat voordelen biedt zoals werken volgens een ethische code en beter vindbaar zijn voor potentiële klanten. Een keurmerk van bijvoorbeeld de NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) geeft je ook extra geloofwaardigheid.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Wil je aan de slag als zelfstandig loopbaancoach? Dan moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Tijdens je inschrijving geef je aan welke activiteiten je gaat uitvoeren, en op basis daarvan krijg je een SBI-code die je werkzaamheden beschrijft. Voor loopbaancoaching is de code 85599 het meest gangbaar. Doe je daarnaast ook advieswerk, dan kan een code zoals 70221 beter passen. Het is slim om bij je inschrijving goed te bepalen wat je hoofdactiviteit is, zodat je in de juiste branche wordt ingeschreven. Heb je al nagedacht over wat jouw focus zal zijn?

Begin je praktijk met de juiste voorbereiding

Naast het regelen van administratieve zaken zoals verzekeringen en je boekhouding, heb je ook een cliëntsysteem van Rapasso nodig zodat je interactief personen kunt begeleiden en een fijn overzicht hebt voor je management. Maar je hebt ook een sterke marketingstrategie nodig. Een goed vindbare website en actief zijn op sociale media kunnen je helpen om je praktijk onder de aandacht te brengen. Door regelmatig te bloggen over onderwerpen die je doelgroep aanspreken, blijf je zichtbaar en trek je nieuwe klanten aan.

Hoe vind je klanten als loopbaancoach?

Een van de grootste uitdagingen voor een nieuwe coach is het vinden van klanten, vooral in een markt die steeds meer concurrerend wordt. Hoe kun je je onderscheiden? Specialiseren is een goede strategie. Als loopbaancoach kun je je bijvoorbeeld richten op een specifieke doelgroep, zoals mensen die van carrière willen wisselen, net afgestudeerden, of professionals die hun vaardigheden willen verbeteren. Het is daarbij belangrijk om goed te begrijpen wat jouw doelgroep nodig heeft. Waar zijn jouw potentiële klanten precies naar op zoek? Door daarop in te spelen, kun je een aanpak ontwikkelen die aansluit bij hun wensen. Een andere optie is om je aan te sluiten bij een franchiseformule, waarmee je onder een bekende naam werkt en sneller klanten aantrekt.

Onze partners