Nest, Toon, Anna. Allemaal namen van slimme thermostaten die weleens in een reclame voorbij zijn gekomen. Slimme thermostaten worden steeds meer aan de man gebracht. Goed nieuws, want het is het soort thermostaat dat ons kan helpen met het besparen van energie. Zelfs niet-zuinige energieverbruikers kunnen met een slimme thermostaat 22 procent op het gasverbruik besparen.
De slimme thermostaat is een nieuwere versie van de klokthermostaat, de thermostaat waarmee je de temperatuur voor een bepaalde periode kunt voorprogrammeren. Een slimme thermostaat kan meer dan dat. Deze is namelijk zelflerend, kan het leefpatroon van een huishouden volgen en hierdoor zelf inspelen op de huidige energiebehoefte van de bewoners. De slimme thermostaat wordt verbonden aan het wifi-netwerk, waardoor deze ook wel de naam wifi-thermostaat draagt. Hierdoor is de thermostaat op afstand te bedienen vanaf een smartphone, tablet of in sommige gevallen vanaf een computer.
Doordat de thermostaat op afstand te bedienen is, is er ook buitenshuis controle over de temperatuur. Dat betekent dat een extra check of de kachel wel lager is gezet makkelijk gedaan is. En ook dat het geen probleem moet zijn om de kachel lager te zetten bij vertrek, want de temperatuur kan omhoog worden gezet op de weg naar huis – ook als dit een keer eerder is dan gepland. De thermostaat onthoudt het dag- en nachtritme en weet wanneer de temperatuur doorgaans omhoog of omlaag moet. Sommige thermostaten hebben zelfs een bewegings- of lichtsensor. En andere hebben een weermonitor, waardoor bij de verwarming van het huis op de buitentemperatuur wordt ingespeeld.
Met een slimme thermostaat is er dus gemak in het verbruik, maar voor een beter milieu is de besparing die ermee wordt gedaan erg van belang. Hoe minder energie er wordt verbruikt, hoe minder CO2-uitstoot er wordt veroorzaakt. Deze CO2-reductie is iets waar we met z’n allen aan moeten werken. Niet alleen vermindering van energieverbruik, ook de soort energie die wordt ingezet kan een groot verschil maken. Energie besparen en ook nog eens groene energie afnemen, is daarom de beste keuze. En dan al helemaal groen uit eigen land. In een energievergelijker zijn overzichten te vinden van voordelige energiecontracten waarbij groen uit Nederland wordt aangeboden. Mensen zijn zich steeds meer bewust van de nood van een duurzamere samenleving. Daarom starten steeds meer inwoners duurzame initiatieven door het hele land.
Niet alleen de temperatuur, maar ook apparaten kunnen met sommige slimme thermostaten (E-thermostaat van Essent, Nest en Toon) op afstand worden bediend. Hiervoor is wel een slimme stekker nodig per apparaat. De stekker is een extra koppelstuk voor tussen het stopcontact en de stekker. Deze slimme stekker kan via dezelfde app als die van de slimme thermostaat worden bediend. Dit kan handig zijn met verlichting, omdat we deze nog weleens vergeten uit te zetten – vooral in de zomer. Ook apparaten die op stand-by worden gezet kunnen zo helemaal uitgezet worden. Dat voorkomt (nog meer onnodig) sluipverbruik, en daarmee wordt energie bespaard.
Zoals nu wel duidelijk mag zijn, zijn er verschillende soorten slimme thermostaten. Veel leveranciers bieden zo’n apparaat aan bij een contract of in abonnementsvorm. Soms zijn er wel voorwaarden aan verbonden. De gemiddelde prijs voor een slimme thermostaat ligt rond de 200 euro. De specificaties en voorwaarden van slimme thermostaten zijn daarom belangrijk om vooraf door te nemen. Vergelijk ze vooral, want op die manier is het makkelijker om te bepalen of de keuze op kopen valt of om een slimme thermostaat bij een contract of met abonnement te kiezen.
De slimme thermostaat moet niet verward worden met de slimme meter. De slimme meter is de energiemeter die bij elk huishouden in Nederland wordt aangeboden sinds 2015. Dit apparaat is handig voor leveranciers en consumenten zelf; het energieverbruik wordt nauwlettend bijgehouden en het verbruik hoeft niet meer door te worden gegeven aan de leverancier. De energieleverancier kan de stand zelf uitlezen (als de slimme meter aan staat). De slimme meter komt sinds z’n introductie soms negatief in het nieuws. Dit doordat er fouten worden geconstateerd in de metingen, waardoor huishoudens meer moeten betalen voor hun energie dan nodig. Gelukkig hoeft er voor het gebruik van een slimme thermostaat géén slimme meter ingezet te worden.