Minder vaak ziek door een gezonde werkplek

Hoe kunt u ziekteverzuim terugdringen met een gezond binnenmilieu

Het gemiddelde aantal ziekteverzuimdagen in Nederland stijgt. Momenteel melden werknemers zich 4.3 % van de dagen ziek volgens het CBS. Vooral in de zorg en het onderwijs is personeel vaak absent. Naast dat het een indicatie is van een verslechterend welzijn kost het bedrijven extra personeelskosten. Gelukkig is het mogelijk het ziekteverzuim terug te dringen door een gezond binnenmilieu.

Oorzaken van een slecht binnenmilieu

Enkele oorzaken van een slecht binnenmilieu zijn een tekort aan zuurstof, een verkeerde temperatuurinstelling en een hoge luchtvochtigheid. Factoren zoals deze resulteren in gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen en een geïrriteerd slijmvlies. Vooral een slecht ventilatiesysteem draagt bij aan deze klachten. Bacteriën, schimmels en andere ziekmakers blijven samen met stof hangen in het gebouw. Het is ook daarom dat arbeiders in bijvoorbeeld de landbouw en de visserij weinig last hebben van deze gezondheidsklachten: de buitenlucht is veel minder vervuilt dan de binnenlucht.

Slim inrichten

Door als bedrijf te investeren in kleine aanpassingen is het mogelijk om de gezondheidsklachten van het personeel te verbeteren. De hygiëne kan optimaliseert worden door het gebouw goed schoon te houden, zonder teveel chemische middelen te gebruiken. Ook continue ventilatie is een belangrijke stap in de realisatie van een gezond binnenmilieu.

Er hoeft niet direct een geheel nieuw bouwplan op tafel te liggen. Een kleine aanpassing zoals het aanschaffen van planten kan bijvoorbeeld al helpen. Planten zorgen voor een natuurlijke omgeving en naast dat ze een leuke toevoeging zijn aan het uiterlijk van de werkplek zetten ze het overschot aan CO2 om in zuurstof. Hiermee zal de productiviteit van werknemers verhogen.

Ook is het belangrijk om in overleg te gaan met de werkenden. Wat willen zij aanpassen? Moet er airconditioning komen om de hete zomerdagen aangenamer te maken? Zijn er problemen met de akoestiek van het gebouw? En zijn er genoeg ramen die licht en lucht binnenlaten?

Mensen spenderen een groot deel van de dag op de plek waar ze werken. Daarom is het belangrijk om het binnenmilieu van een gebouw te onderzoeken en deze te optimaliseren waar nodig. Door kleine aanpassingen en een slimme inrichting kan de gezondheid van het personeel verbeteren en het ziekteverzuimpercentage daarmee verlagen.

Onze partners