Mode en duurzaamheid. Wat kunnen we doen?

Duurzaamheid in de mode is de afgelopen jaren een hot item geworden. Met de opkomst van fast fashion zijn er veel vragen gesteld over de milieu-impact van massaproductie in de industrie. Sindsdien hebben veel ontwerpers en modemerken hun aandacht gericht op duurzamere productiemethoden, bijvoorbeeld door wasmachines te gebruiken die minder water gebruiken of door organische textielverf te gebruiken in plaats van synthetische. Evenzo produceren bepaalde merken nu ook kleding te produceren van biologische materialen en bieden ze ‘duurzame’ productlijnen aan. De inspanningen en stappen om duurzaamheid in de mode te bevorderen, gaan in de goede richting. Er zijn ook bepaalde zaken die consumenten kunnen doen om toe te werken naar een afvalvrije en milieuvriendelijkere manier om van mode te genieten.

Wat kunnen consumenten doen?

Iedereen die milieubewust is, wil misschien de hoeveelheid kleding die ze elk jaar kopen verminderen of zich meer bewust worden van de merken die werken aan een meer ethische manier om kleding te produceren. Het minimaliseren van de effecten van kledingproductie op het milieu is iets waar veel ontwerpers over nadenken. Andere stappen die consumenten kunnen nemen om een kledingkast te creëren die milieuvriendelijker is, zijn onder meer:

  • Onderzoek modemerken om merken te vinden die zich richten op duurzaamheid
  • Herstel uw kleding waar mogelijk, in plaats van deze weg te gooien
  • Organiseer een kledingruil met vrienden om items uit te wisselen die je niet meer draagt
  • Koop tweedehands of vintage winkels
  • Doneer kleding aan liefdadigheidswinkels
  • Bekijk welke milieukeurmerken kledinglijnen hanteren

Sommige merken in de kledingindustrie richten hun hele collectie op duurzaamheid en ethische productiemiddelen. Het is goed om te onderzoeken waar kleding wordt ingekocht of geproduceerd en, indien mogelijk, welke technieken en stoffen bij de productie worden gebruikt. Consumenten kunnen in wezen stemmen met hun zuurverdiende geld en bedrijven steunen die streven naar een ethische en duurzame manier om kleding te produceren.

Hergebruik en reparatie

Er wordt elk jaar een enorme hoeveelheid kledingafval gecreëerd (ongeveer 140 miljoen euro) doordat mensen jurken, truien, jeans, schoenen en alles wat ze niet meer dragen weggooien. In plaats van kleding gewoon weg te doen, kun je ervoor kiezen om ze te repareren, te doneren of ze misschien te ruilen met vrienden. Kledingreparaties kunnen worden gedaan door een professionele kleermaker en zijn vaak eenvoudig genoeg om zelf thuis te doen. wat lichte stiksels kunnen een scheurtje in bijvoorbeeld katoen of wol repareren, terwijl leren kleding, laarzen en tassen gemakkelijk kunnen worden bevestigd met eenvoudige trucs en lijm. Leren kledingstukken kunnen prijzig zijn - hoewel het lang meegaat en goed veroudert, kan leer scheuren of breken. Dit kan enigszins hartverscheurend zijn als je hebt geïnvesteerd in een mooi stuk leer, en een snelle oplossing met lijm is vaak de beste manier om ervoor te zorgen dat je favoriete leren jas of tas nog een paar jaar met plezier in je garderobe kan blijven.

Investeren in hoogwaardige kleding

Investeren in tijdloze stukken die jarenlang meegaan, is ook een geweldige manier om het verbruik in deze branche te verminderen. Basics zoals een wit overhemd, een zwarte trui, een trenchcoat, een geweldige spijkerbroek of een grijze trui van kasjmier gaan nooit uit de mode en er zijn genoeg tips voor een elegante look beschikbaar die je kunnen helpen bij het samenstellen van een capsule-garderobe met stukjes voor elk seizoen. Investeren in designermerken - zelfs als u zuinig bent - is een andere manier om een duurzamere levensstijl te ondersteunen. Designerstukken zijn over het algemeen gemaakt van hoogwaardige, duurzame stoffen en zullen jarenlang een nietje in je garderobe zijn.

De beweging naar duurzame mode is zeer positief. Consumenten hebben enorm veel macht om deze beweging te steunen en kunnen hun steentje bijdragen door geïnformeerd te worden en bewust te blijven van de effecten die hun acties en keuzes kunnen hebben met betrekking tot kledingafval en winkelen.

Foto: DutchSpirit

Onze partners