Mogelijk blijvend lage Co2-uitstoot na corona periode

Het CBS maakte onlangs bekend dat de Co2-uitstoot in het tweede kwartaal van 2020 maar liefst 21,1% lager lag dan dezelfde periode in 2019. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de huidige lockdown. Met de strengere lockdown die loopt tot 19 januari 2021 zal een vergelijkbare daling in het laatste kwartaal te verwachten zijn. Positief nieuws is dat Noorse wetenschappers van het toonaangevende onderzoeksbureau DNV GL verwachten dat er na de lockdown steeds minder Co2-uitstoot zal zijn. En dit heeft alles te maken met het effect van de lockdowns op ons gedrag.

Verandering in ons werkgedrag

Een van de grote veranderingen van de afgelopen tijd is het thuiswerken. Dit is niet alleen medewerkers goed bevallen maar ook veel bedrijfseigenaren. Het thuiswerken heeft er mede voor gezorgd dat het woon- werkverkeer flink is verminderd en daarmee de Co2-uitstoot. Uit onderzoek van Microsoft in 10 Europese landen blijkt dat 75% van de bedrijven verwacht hun medewerkers vaker vanuit huis te laten werken. Door het geadviseerde thuiswerken zien veel bedrijven en hun medewerkers de voordelen in van thuiswerken en gaat dit onderdeel worden van de nieuwe werkwijze.

Een bijkomend voordeel van thuiswerken is dat er minder naar werk gereisd en als dit structureel gebeurd zal hiermee ook de Co2-uitstoot lager liggen dan normaal. Een zakelijke leaseauto zal hierdoor bijvoorbeeld minder vaak nodig zijn. Het Noorse onderzoeksbureau verwacht dan ook dat 2019 het hoogste jaar ooit zal blijven op het gebied van Co2- uitstoot. Het thuiswerken zet vervolgens weer andere Co2-besparende processen in werking. Zo zullen er minder kantoren gebouwd hoeven te worden waardoor de vraag naar beton, staal en glas een stuk lager zal liggen. Dit zijn materialen waarvan de productie een hoge Co2-uitstoot veroorzaken.

Minder zakelijk vliegverkeer

Doordat men zakelijk wereld gezien steeds meer digitaal vergadert (ook op internationaal niveau) zullen zakelijke vluchten minder vaak noodzakelijk zijn. Programma’s als Zoom en Skype hebben een ware opleving en bedrijven ondervinden steeds meer het gemak van software om hun bedrijfsprocessen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Positieve trend tot 2050

In combinatie met de al geldende Europese doelstellingen om de Co2-uitstoot in 2050 zo dicht mogelijk naar 0 te brengen werken wij langzaam naar een schoner Europa. Zo gaat elektrisch rijden steeds meer de norm worden en zal een groot deel van de sectoren moeten gaan draaien op schone energie. De Noorse directeur van het onderzoeksbureau durft zelfs te voorspellen dat onze nieuwe werk- en leefgewoonten na de covid crisis ervoor zullen zorgen dat onze energiebehoefte jaarlijks met 6 tot 8 procent zal dalen.

Onze partners