Nederlander heeft liever een kunstkerstboom

Nederlander heeft liever een kunstkerstboom

We zijn alweer bijna bij de kerstdagen van 2019 aangekomen. Vaak worden deze dagen gekenmerkt door familie, eten en natuurlijk niet te vergeten: de kerstboom. Volgens onderzoek naar hoe Nederlanders kerst vieren, verkiezen we massaal een kunstkerstboom boven een traditionele naaldboom. Hier zijn natuurlijk verschillende redenen voor, maar een belangrijke reden hiervoor heeft te maken met duurzaamheid.

Een duurzame kerst

Waarbij iedereen natuurlijk steeds duurzamer probeert te leven, kan de kerst niet achterblijven. Het is wel zo dat het maken van een kunst kerstboom belastend kan zijn voor het milieu, maar wanneer je hier vervolgens lang mee doet, hef je het weer op. Je komt dan op een gelijkstand terecht. Wanneer je elk jaar een echte kerstboom neemt is het dan in dit op zicht minder goed voor het milieu. Een echte kerstboom gaat natuurlijk maar een jaar mee waarbij een kunst kerstboom wel tot 10 jaar mee kan gaan. Vorig jaar was dit nog een heel ander verhaal. Vorig jaar waren er namelijk gemiddeld meer echte kerstbomen besteld in tegenstelling tot kunstkerstbomen.

Hoeveel procent kiest een kunstboom?

In Nederland heeft ongeveer 90 procent van de bevolking een kerstboom staan. Het kan dan zowel om een echte als een kunstkerstboom gaan. In 2019 is het voor het eerst dus zo dat meer Nederlanders voor een kunstboom kiezen. Het is namelijk 45 procent van de bevolking die een kunst versie van de kerstboom heeft. Hier tegen over staat 39 procent van de bevolking die kiest voor een echte kerstboom. Dat is dus 6 procent meer aan mensen wat kiest voor een kunstboom.

Waarom kiezen mensen vaker voor een kunstkerstboom?

Zoals we al aangaven zijn er natuurlijk verschillende redenen waarom mensen dit jaar liever voor een kunstboom kiezen. Allereerst heeft het dus te maken met duurzaamheid. De bevolking geeft liever een keer iets meer uit om er vervolgens een aantal jaren aan plezier aan te hebben. Een echte kerstboom gaat niet langer mee dan dit en daarom moet deze dus ook elk jaar opnieuw gekocht worden. Ook dit is voor het milieu minder goed dan wanneer je kiest voor een kunstboom en hier ook langer dan een jaar mee doet. Daar komt nog eens bij dat een echte boom kan zorgen voor een hoop rotzooi. De naalden van een echte boom vallen natuurlijk gewoon uit en daarom moet er vaak gestofzuigd worden zodat deze naalden niet blijven liggen. Als laatste reden komen ook vaak huisdieren naar voren. Bepaalde elementen aan een naaldboom zijn giftig voor verschillende huisdieren. Ook kunnen honden soms de boom zien als plek om te urineren en eten zij de naalden op. De naalden kunnen vast blijven zitten in de keel van de hond waardoor de hond problemen op kan lopen met zijn gezondheid. Er zijn dus een hoop redenen waarom mensen liever kiezen voor een kunstboom.

Tot slot

In een tijd waarin een hoop mensen druk zijn met duurzaamheid is het dus niet heel gek dat ook een kunstboom wint van een echte boom. Hier zijn natuurlijk verschillende redenen voor, maar de belangrijkste is dat een kunstboom beter voor het milieu is dan een echte boom.

Onze partners