Nederlander met zonnepanelen kiest vaker voor groene stroom

Nederlanders met zonnepanelen oriënteren zich 17 procent vaker op groene stroom dan gemiddeld.  Op provinciaal niveau zijn de verschillen groter. Zo kiezen Utrechtse zonnepanelenbezitters zelfs 49,6 procent vaker voor groene stroom. Dit en meer komt naar voren uit onderzoek van Independer op basis van ruim 1 miljoen energievergelijkingen in 2020.

Zonnepanelenbezitters in Utrecht, Gelderland en Noord-Holland meest groen

Traditioneel doet Utrecht het al langer goed als het gaat om interesse voor groene stroom. Ook in 2020 stonden zij weer bovenaan: zonnepanelenbezitters keken hier zelfs bijna 50 procent vaker naar groene stroom dan het Nederlands gemiddelde. Ook in Gelderland (+21,8 procent) en Noord-Holland (+20,3 procent) oriënteren mensen met zonnepanelen relatief zich vaak op groene stroom. 

Mensen zonder zonnepanelen overwegen zich juist minder vaak op duurzame stroom dan landelijk gemiddeld (-4,9 procent). Vooral in Friesland (-27 procent), Drenthe (-26 procent) en Limburg (-24 procent) was er bij de consumenten zonder zonnepanelen weinig interesse in stroom uit een duurzame bron. Inwoners zonder zonnepanelen op hun dak zoeken hier vaker naar goedkope in plaats van groene opties. 

Grote steden bovengemiddeld geïnteresseerd

Inwoners van de 15 grootste steden van Nederland tonen aanzienlijk meer interesse in groene energie dan de gemiddelde Nederlander. Koploper is de stad Utrecht: hier oriënteren inwoners zich 79,1 procent vaker in duurzame energie dan gemiddeld. Ook in Nijmegen (+45,7 procent), Amsterdam (+39,6 procent) en Amersfoort (+38,3 procent) scoort men goed, wat duurzame energie betreft. 

Joris Kerkhof, domeinmanager Energie bij Independer zegt hierover ,,Het is leuk om het vermoeden bevestigd te zien dat mensen die bewust kiezen voor zonnepanelen ook andere duurzame keuzes maken. Dit komt ook omdat steeds meer Nederlanders door hebben dat kiezen voor groene energie zeker niet altijd duurder is." Het vergelijken van energie op prijs en inhoud is dus verstandig.

Onze partners