Nederlandse overheid maakt zich sterk voor elektrisch rijden

De meeste grote automerken hebben inmiddels volop geïnvesteerd in het ontwikkelen van elektrische auto's. Met het vooruitzicht dat de mondiale olievoorraad over een aantal decennia toch echt kan opraken, zijn de alternatieven voor benzine-, diesel- en gasauto's in de toekomst bittere noodzaak. Nu het regeerakkoord van het derde kabinet Rutte eindelijk op tafel ligt, lijkt het erop dat ook de overheid de noodzaak van de ontwikkeling van elektrische auto's onder ogen ziet. De belangrijkste maatregel is dat er vanaf 2030 uitsluitend nog nieuwe emissieloze auto's verkocht mogen worden.

Nederlandse overheid maakt zich sterk voor elektrisch rijden

Niet-elektrisch rijden wordt mogelijk steeds duurder

Nu de regering de stap heeft gezet om elektrisch rijden na 2030 verplicht te stellen, zullen zij ook met maatregelen moeten komen om dit doel te bereiken. Het lijkt bijna onvermijdelijk dat er nieuwe subsidies zullen komen die elektrisch rijden fiscaal interessanter maken dan rijden op een fossiele brandstof. Voor huidige autobezitters zal dit in de nabije toekomst al gevolgen hebben voor de marktwaarde van hun auto. Door deze ontwikkeling is het goed mogelijk dat een grote groep autobezitters de overstap naar elektrisch rijden al in de komende jaren maken. Hoe dichterbij het jaar 2030 komt, hoe sneller de waarde van benzine-, diesel- en gasauto's zal dalen. Benieuwd wat de invloed is van het nieuwe regeerakkoord op je autokosten? Je kunt de afschrijving van je auto berekenen bij Wijkopenautos.nl.

Nederlandse infrastructuur ingericht op elektrisch en autonoom rijden

De belofte van Rutte III, dat er in Nederland vanaf 2030 alleen nieuwe elektrische auto's verkocht zullen worden, heeft natuurlijk consequenties voor het investeringspatroon op het gebied van fiscale regelingen en infrastructuur. Dat betekent dat het aantal oplaadpunten in Nederland drastisch wordt verhoogd en dat de wegen geschikt worden gemaakt voor autonome elektrische auto's. Daarnaast zullen er fiscale voordelen verbonden worden aan de aanschaf van en het rijden met een elektrische auto. Het is nog even afwachten met welke regelingen de overheid precies gaat komen, maar het lijkt erop dat in het komende decennium steeds meer mensen zullen kiezen voor een elektrische auto.

Onze partners