Neem een ​​kijkje in het eerste verticale bos van China

China's eerste 'Vertical Forest City' is voltooid en biedt onderdak aan ongeveer 500 mensen - en meer dan 5.000 struiken en bomen. Hoewel we flatgebouwen misschien niet als groene ruimten beschouwen, verstoort de Italiaanse architect Stefano Boeri dit idee al tientallen jaren. Zijn nieuwste project, het Easyhome Huanggang Vertical Forest City Complex, beslaat 4,54 hectare en omvat twee woontorens en drie commerciële torens. Huanggang is de thuisbasis van meer dan 1,2 miljoen mensen en ligt in de provincie Hubei, ongeveer 70 kilometer ten oosten van Wuhan.

De bewoners van de woontorens krijgen de kans om de stedelijke ruimte vanuit een ander perspectief te ervaren en tegelijkertijd volop te genieten van het comfort van midden in de natuur.” - Stefano Boeri Architect

Hoewel het nieuwe complex nog steeds herkenbaar het werk is van Boeri, vooral bekend van de Bosco Verticale in Milaan, combineren de woontorens open en gesloten balkons om een trapachtig effect te creëren. Dit ontwerp is bedoeld om "een continue, steeds veranderende beweging te creëren", omdat het gebouw natuurlijke en gebouwde omgevingen met elkaar vermengt. Al het gebladerte in het project is geselecteerd uit inheemse, niet-invasieve soorten. Er zijn 404 bomen, voornamelijk Ginkgo biloba - een soort Ginkgoales, een oude orde van bomen die meer dan 290 miljoen jaar oud is.

Er zijn ook 4.620 struiken gebruikt in het ontwerp en 2.409 vierkante meter meerjarig gras, bloemen en klimplanten. Elk jaar wordt geschat dat het verticale bos ongeveer 20 ton koolstofdioxide zal opnemen, terwijl het ongeveer 10 ton zuurstof zal uitstoten. "Het ontwerp biedt een uitstekend zicht op de met bomen omzoomde gevels, waardoor de zintuiglijke ervaring van het groen wordt versterkt en het plantenlandschap wordt geïntegreerd met de architecturale dimensie", zegt architect Stefano Boeri. “De bewoners van de woontorens krijgen de kans om de stedelijke ruimte vanuit een ander perspectief te ervaren en tegelijkertijd volop te genieten van het comfort van midden in de natuur.”

De plannen voor de andere biofiele stad van China

Dit is echter niet het enige project van Boeri dat in China is gepland. Er wordt gewerkt aan de Liuzhou Forest City in de bergachtige provincie Guangxi in het zuiden van China. Liuzhou is een van de meest door smog getroffen steden ter wereld en daarom is het gekozen als gastheer voor Boeri's werk. De Liuzhou Forest City zal 30.000 mensen huisvesten, samen met 40.000 bomen en meer dan een miljoen planten van meer dan 100 verschillende soorten. Beschreven als een "stedelijk organisme", is het ontworpen om elk jaar 9.000 ton koolstofdioxide te absorberen, samen met ook meer dan 50 ton microdeeltjes. Het idee is dat het kan helpen de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot tegen te gaan.

Afbeelding: Stefano Boeri Architect

Onze partners