NLCO2Neutraal: Een inspirerende dag met André Kuipers

Volledig uitverkocht was het. Deze 8e editie van Nederland CO2Neutraal. En dat is natuurlijk niet zonder reden. André Kuipers ‘trekt’ natuurlijk erg veel bezoekers. De spanning was duidelijk voelbaar. Vandaag ging het gebeuren maar zouden we samen tot de kern komen van het C02 probleem?

Een dag vol inspiratie. Dat stond vast. De grote belangstelling maar tegelijkertijd ook laagdrempelige sfeer zorgden voor verbinding, interactie en bovenal genot. Het was een genot om naar dhr. Kuipers zijn verhaal te luisteren. CO2 Neutraal, CO2 Positief of toch niet?

Blog NLCO2Neutraal foto1

Bestuurslid Thijs Lindhout onthaalde de zaal warm op een heel persoonlijke en unieke manier. Zijn persoonlijkheid sprankelde door zijn verhaal. Zijn lichtelijke verwardheid sierde hem en zorgde ervoor dat gelijk vanaf de eerste minuut het ijs gebroken werd. Thijs vertelde ons over ‘onze’ nieuwe records. Sinds 2014 word er elk jaar weer een warme record verbroken. De aarde warmt op en ‘wij Nederlanders’ lopen aardig achter in ons Groene stroom verbruik in vergelijking met onze oosterburen. Maar 5,6% van onze stroom is 100% groene stroom. Dit in tegenstelling van de verwachting van de zaal. En dat is toch even schrikken.

Na Thijs zijn prikkelende weetjes starten we met de pitches van een drietal inspirerende ondernemers. Zo horen we het verhaal achter het bedrijf Cofely die ons een leuk nieuwtje geeft over het bedrijf én bruikbare tips om als bedrijf de CO2 uitstoot te reduceren.

Blog NLCO2Neutraal foto2

Work With Nature

De gevolgen van het kappen van het regenwoud in Costa Rica is immens. Het lijkt op moderne slavernij. Het verhaal van Work With Nature is confronterend. Waarom word er nog steeds zoveel regenwoud gekapt? Het doet verdacht veel denken aan de katoen industrie. Vergelijkbare gevolgen voor de lokale bevolking en de natuur. Bewustwording en betrokkenheid die het verschil kunnen maken. Work With Nature riep de aanwezigen op om een visitekaartje in te leveren met als doel om samen regenwoud te kopen. Kansen creëren voor de lokale cohesie.

Van de bescherming van de natuur tot het uitkiezen van passende verlichting, tijdens NLC02 Neutraal komen allerlei onderwerpen aan bod. Interessante pitches over duurzame alternatieven die energie besparen en dan tot slot het verhaal van André Kuipers die meer dan een uur lang de zaal in zijn greep hield.

Blog NLCO2Neutraal foto3

Andre Kuipers

Andre Kuipers vertelde vol enthousiasme over de voorbereidingen op zijn laatste ruimtevlucht, over de strenge regels, de zware trainingen en alles wat bij het werk van een astronaut komt kijken. Met een flinke dosis humor en prachtig beeldmateriaal gingen wij mee op reis. We zagen beelden van zijn reizen waarop duidelijk te zien was wat de gevolgen van o.a. de ontbossing op het klimaat zijn. Hoe dichtbevolkt de aarde begint te worden en tussen neus en lippen door werd het de zaal duidelijk dat het tijd is om te veranderen.

"Kortom, C02 reductie. Het begin mag er zijn en Nederland CO2Neutraal helpt ons verder"

De foto's zijn gemaakt door Robin van der Ploeg.

Onze partners