Olievrije compressor blaast schonere lucht uit

De olievrije compressor is een krachtbron voor je huis en biedt de voordelen van een olievrije pomp, zoals schone lucht verplaatsing binnenshuis, minder lawaaierige motor of lagers die leeglopen en opwarmen, geen olie die moet worden ververst en een zeer betrouwbare werking. Standaard compressoren worden namelijk gesmeerd met olie. De olievrije compressor heeft door lage temperaturen weinig belasting op de afgedichte lagers waardoor olie niet meer nodig is.

Koelsysteem

Het koelsysteem is ontworpen voor gebruik bij de productie van olievrije perslucht. Het systeem bestaat uit een dubbele zuigercompressor, een oliereservoir en een vacuümschakelaar. Het is geschikt voor het blazen van perslucht voor huishoudelijke koelkasten, branders en andere compressoren die minimaal 0,05bar of meer trekken.

Het werken met een olievrije compressor

Een olievrije compressor zuigt lucht aan en perst deze samen (in ketel). De samengeperste lucht drijft allerlei gereedschappen aan. Zelf heb je de volledige controle over de luchtdruk. Je kunt de luchtdruk zelf regelen, zodat je voor elke toepassing de juiste kracht tot beschikking hebt. Nog enkele tips voor het werken met een compressor zodat je op de juiste manier aan de slag gaat:

  • Controleer de druk van de compressor. Elk persluchtgereedschap heeft zijn perfecte werkdruk. Pas voordat je begint de druk aan.
  • Controleer om de zoveel tijd het luchtfilter en maak deze schoon.
  • Er ontstaat condenswater wanneer de opgewarmde lucht afkoelt, laat het condenswater na gebruik weglopen via het kraantje onderaan de ketel zodat er geen roest kan ontstaan op den duur en het apparaat in goede staat blijft.
  • De compressor heeft koeling nodig. Dek de compressor tijdens gebruik niet af.
  • De compressor kan lawaai maken en is wat luider dan de oliegesmeerde compressor. Dit is te verminderen door rubberen steunen en doorvoertules te plaatsen. De trillingen worden op deze manier aanzienlijk minder. Ook is het aan te raden om het apparaat goed schoon te houden, dit verminderd ook geluid.

Compressor ontluchten

Een compressor kan niet constant draaien en moet ook af en toe ontlucht worden om oververhitting te voorkomen. Dit kan op de volgende manier: Sluit een slang aan op het uiteinde van de compressor en plaats een opvangbak aan het uiteinde van de slang. Schroef vervolgens los om de compressor te ontluchten en schroef terug als het ontluchten is voltooid. Hierna kun je het opvangbakje en de slang weer verwijderen en opbergen. Het is raadzaam om de olievrije compressor elke week te ontluchten.

Onze partners