Platte daken worden energiedaken

Volgens onderzoekers heeft Nederland bijna 900 vierkante kilometer aan dakoppervlak, die u eenvoudig kan veranderen in energiedaken. Deze daken zouden ons land voor ongeveer 50 procent van de totale elektriciteitsbehoefte kunnen voorzien. Met name platte daken zijn hiervoor erg geschikt, aangezien er dan vrijwel geen overlast veroorzaakt wordt. Zonnepanelen op schuine daken kunnen bijvoorbeeld het zonlicht weerkaatsen dat voor veel overlast zorgt.

Om deze daken te verduurzamen zijn eigenlijk 4 soorten oplossingen, energiedaken (belegd zonnepanelen), groene daken (ook wel sedumdaken genoemd), blauwe daken (soms ook wel retentiedak genoemd) en witte daken (om uw dak te verkoelen). We denken dat het goed is om de verschillende soorten van dakdekken toe te lichten.

Energiedaken

Ruim 90% van de geschikte bedrijfsdaken in Nederland hebben nog geen zonnepanelen. Een geschikt dak moet minimaal 1.000 vierkante meter oppervlakte hebben. Platte daken zijn erg geschikt voor zonnepanelen, zodat ze de hele dag het zonlicht kunnen opvangen. Door het plaatsen van de zonnepanelen gaat uw energierekening fors omlaag en wellicht tot 0 gereduceerd kunnen worden. Gemiddeld heeft u de installatie in 5 tot 7 jaar terugverdiend. Er zijn dan geen fossiele brandstoffen meer nodig om uw bedrijf van energie te voorzien.

Groene Daken

Platten daken zijn ideaal geschikt voor een groen dak, met name als deze niet in de schaduw liggen. Groene daken werken warmte werend, hebben een natuurlijke uitstraling en gaan langer mee dan een traditioneel dak. Door het plaatsen van verschillende soorten gras, vetplanten en mossen haalt u de natuur naar uw bedrijf toe. Het trekt vogels en insecten aan en het sedumdak heeft een positieve werking op de luchtkwaliteit.

Blauwe daken

Met een blauw dak op uw bedrijfspand, helpt u mee om de riolering te ontlasten en het watergebruik te reduceren. Dit water kunt u in een later stadium gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin rondom het gebouw of het doorspoelen van het toilet. Het regenwater heeft daarnaast een verkoelend effect en kan de binnentemperatuur verlagen, dit is fijn op warme dagen en zal het energieverbruik van het verkoelen van het pand verlagen.

Witte daken

Vrijwel de meeste platte daken in Nederland hebben een donker oppervlakte en zijn bedekt met teer of bitumen. Door deze donkere daken kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Een wit dak weerkaatst het zonlicht en zal de hitte flink reduceren, waardoor er minder elektriciteit nodig is om het gebouw te verkoelen. Witte daken zijn daardoor goed voor het milieu.

Subsidieregelingen voor het verduurzamen van daken

Diverse gemeenten en provincies geven een subsidie voor het verduurzamen van bedrijfspanden. Laat u daarom goed adviseren bij een dakdekker bij u in de buurt over de mogelijkheden voor uw bedrijfspand, in veel gevallen zijn er zelf combinaties van bovengenoemde oplossingen mogelijk. Kewodak de Dakmakers kan u helpen om uw dak te verduurzamen met energiebesparende en koelende witte daken, groene daken, dakisolatie, zonnepanelen, of een combinatie daarvan. Zo draagt uw bedrijf bij aan een beter milieu en kunt u ook uw bedrijfskosten flink verlagen.

Onze partners