The Pollinators komen in actie voor hongerige bijen

Mobiele voedselbank voor bijen komt naar Apeldoorn

Steeds meer bijen leven onder de armoedegrens. Het lukt ze nauwelijks meer om aan voldoende en gevarieerd voedsel te komen. Daarom hebben The Pollinators besloten hen een handje te helpen door 1500 Voedselbanken voor Bijen te openen door heel het land en daarnaast zelfs ook een mobiele voedselbank in te zetten. Op donderdag 22 april, de Nationale Zaaidag, delen ze bijenvoedsel uit met een elektrisch oranje volkswagen busje van KombiSOL bij de biologische boerenmarkt en het stationsplein in Apeldoorn. 

Bijen en andere bestuivende diersoorten kunnen alle hulp gebruiken. Steeds meer onderzoek toont overtuigend aan dat ze sterk in aantallen afnemen. Dat is zorgwekkend, wat ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit. Ook wij mensen kunnen niet zonder bestuivers: zeventig procent van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insectensterfte. Met name onvoldoende gevarieerde voedselbronnen als gevolg van verstedelijking en monocultuur in de landbouw, en ook het gebruik van pesticiden dragen hieraan bij.

De meer dan 1500 voedselbanken voor bijen worden gerund door particulieren. Iedereen kan hier gratis een zakje biologisch bloemzaad ophalen om daarna met z’n allen op 22 april Nationale Zaaidag te gaan zaaien. Om er nog een schepje bovenop te doen zetten The Pollinators een mobiele voedselbank in. Dit elektrische oranje volkswagenbusje is vanaf 10 uur te vinden bij de biologische boerenmarkt en van 11:30 tot 12:30 bij het stationsplein in Apeldoorn, waar ze (coronaproof) bijenvoedsel uitdelen en mensen enthousiasmeren om mee te doen met de Nationale Zaaidag. Heb jij nog geen zakje bloemzaad, maar wil je wel de bijen bijvoeren?Kom dan langs op 22 april!

De Nationale Zaaidag is in het leven geroepen door de Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden. Zij roepen heel Nederland op om te zaaien voor bijen. The Pollinators doen dit jaar weer mee met de campagne 'Voer de bij bij'. In eerdere jaren werden diverse zaaiacties georganiseerd in samenwerking met verschillende bijeninitiatieven.

De campagne van The Pollinators wordt ondersteund door een ‘zaaicoalitie’ van verschillende grote en kleine bedrijven: De Bijenkorf, Pukka Herbs, Lush Handmade Cosmetics, PGGM, Lowlander beer, Spaarnelanden NV, Arcadis, Moonen, Triodos Foundation, Wijzonol, Kluswijs, KombiSOL, Dekocay, Bloomon, Green Business Club Zuidas, Guerilla Gardeners, Bijenstichting, Tradin Organic, Ondernemersvereniging Tuinen van West, Synchroon, Nelisse Makelaars, Joline Jolink, Alliander, M van der Spekgroep, Snoek Puur Groen, JCDecaux, Heijmans, Kinfill, Strangelove, Circl Abn Amro, Waterschap AGV, Wolfert van Borselen Tweetalig College, Erasmus Universiteit Rotterdam, Yumeko, Bloemoloog, Felixx, Frisse Blikken, Bright Vibes, Young Colfield, Tuinkeur en Hutspot.

Onze partners