Ragbag. Het bedrijf dat van afval in India, design producten maakt

Sinds het begin van zijn carrière is hij al bezig met Eco- Design. Zowel tijdens het lesgeven aan studenten op de Rietveld academie als in zijn werk als Adviseur voor bedrijven, zie je hier de sporen in terug. Siem Haffmans valt op door zijn visie en inzet en zijn werk is al meerdere malen in de prijzen gevallen. Maak kennis met zijn bedrijf Ragbag; bijzondere design producten van gerecycled materiaal.

‘Als ontwerper creëer je steeds nieuwe dingen. Als het besef doordringt dat er al genoeg spullen in de wereld zijn dan is er geen weg meer terug. Dan start je met het hergebruiken van materialen. Inmiddels zit het zo vast in mijn ‘systeem’ dat het voor mij vanzelfsprekend is geworden om zo te werk te gaan.’ – Siem Haffmans.

Ragbag banner 3

Van afval naar tas

Het begon allemaal tijdens een reis van een maand met studenten van de Rietveld Academie naar India. Hier werd Siem gegrepen door het land, de cultuur en de werkethiek van de Indiaanse bevolking. Prachtige producten worden er gemaakt op ambachtelijke wijze. Er is veel vakmanschap te vinden in het land en elke regio heeft zo zijn specialiteiten. 2 jaar later bezocht hij een conferentie over duurzaam design in New Delhi en vanaf toen is ‘het balletje gaan rollen.’ Met hulp van de Anita Ahuja en haar man Shalabh die een proces hadden ontworpen voor het samenpersen van plastic zakken tot kleurrijke platen en de hulp van ontwerpster Ellen Sillekens, ontstond de eerste Ragbag. Gemaakt van gerecycled katoen. Later kwamen hier producten die gemaakt zijn van oude thee zakken. Inmiddels is de lijn uitgebreid met agenda’s en, portemonnees .

Opvallend aan de items is de diversiteit in kleurgebruik. Siem Haffmans geeft de producenten de vrije hand. Een bewuste keuze want juist dit kleurgebruik is kenmerkend voor het land.

Hoe gaat Ragbag te werk?

Alle producten van Ragbag worden gemaakt van afval en restmateriaal dat verzameld wordt door ‘ragpickers’ in India. De materialen worden grondig schoongemaakt en daarna verwerkt in de ontwerpen. Alle ontwerpen zijn ontworpen door Nederlandse ontwerpers van de Rietveld Academie en Design Academie Eindhoven. Een prachtige combinatie van Nederlands design, upcycling en het Indiase ambacht.

Ragbag werkt lokaal en volgens de principes van een Fairtrade organisatie. Het bedrijf is bewust niet Fairtrade gecertificeerd omdat het daarvoor nog te klein is en het tevens te kostbaar is. Een certificering zou de kostprijs van de producten alleen maar verhogen en weinig meerwaarde bieden. Het bedrijf is vanuit zichzelf al zo transparant dat je als geïnteresseerde genoeg op de website kunt vinden over het productieproces. En dat is toch hetgeen waar het allemaal om draait?

Ragbag banner 1

Duurzaam ondernemen is de toekomst

Daar is Siem Haffmans het bewijs van. Zijn bedrijf groeit met de jaren en word ook Internationaal goed ontvangen. Door de jaren heen is hij genomineerd voor bijzondere prijzen. Van de ‘Business in Development’ prijs voor het business plan in 2005 tot aan de laatste nominatie dit jaar voor de ‘Green Product Award 2016.’ Prijzen en nominaties die het bedrijf een flinke boost hebben gegeven.

Ragbag banner 2

De consument is er klaar voor!

‘De markt is gegroeid. Waar er eerst een kleine laag van de bevolking was die bewust koos voor Fairtrade producten, is er nu een grote groep die bewust kiest voor duurzame alternatieven.’ Duurzaamheid is de norm geworden. Steeds meer consumenten willen weten waar een product vandaan komt en is bereidwillig om hier meer voor te gaan betalen. ‘Een goed product verkoopt zichzelf’ aldus Siem Haffmans.

Benieuwd geworden naar de producten van Ragbag? Kijk van op de website van Ragbag.

Onze partners