Reisverslag dag 1 Hansa Green Tour 2017

De 8e editie van de Hansa Green Tour naar Duitsland en Denemarken zit er weer op. Van 20 - 23 juni reden duurzaamheidsprofessionals weer met elektrische auto's en voertuigen op alternatieve brandstoffen van Nederland naar Denemarken. Verslag van dag 1 van deze indrukwekkende reis!

DAG 1 - DINSDAG 20 JUNI

Start van de Hansa Green Tour 2017 bij ECW - Agriport A7
De deelnemers moesten al vroeg verzamelen bij Energie Coöperatie Wieringermeer (ECW) gelegen op het Agriport A7 in Middenmeer.

Gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland opende het evenement en Laurens Vlaar van ECW nam ons mee in de wereld van de geothermie en de toepassing daarvan op het grootste en modernste glastuinbouwgebied ter wereld. Aansluitend was het tijd om de geothermie boortoren en de techniek in de moderne kassen te bekijken. Indrukwekkend om te zien, mooi staaltje duurzaam ondernemerschap!

Reisverslag dag 1 Hansa Green Tour 2017 afbeelding1

Na terugkomst van het bezichtigen van de geothermie boortoren en de indrukwekkende tuinbouwkassen was het tijd om verder te gaan, op weg naar de eerste stop van de Hansa Green Tour 2017 bij Enexis in Zwolle. Van Agriport A7 in Middenmeer zijn we via Enkhuizen en de dijk over het IJsselmeer naar Lelystad en Zwolle gereden.

Eerste stop: Enexis Groep in Zwolle
Bedrijfsbezoek bij Enexis Groep, partner en sponsor van de Hansa Green Tour 2017. Bij aankomst eerst de elektrische auto's aan de stroom en verzamelen bij het interessante Enexis Huis. Een huis van nu waarin je niet afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Hier kun je ervaren hoe een slim energienetwerk ('smart grid') in een gewoon huishouden werkt. Het huis voorziet volledig in zijn eigen energie dankzij tal van duurzame technieken.

Reisverslag dag 1 Hansa Green Tour 2017 afbeelding2

Na een presentatie en uitgebreide rondleiding door dit energie onafhankelijke huis was het tijd om ons te verplaatsen naar het nieuwe duurzame regiokantoor van Enexis voor de lunch en inhoudelijke discussie over de rol van de netbeheerder in de energietransitie en de toekomstvisie op elektrische mobiliteit. Wat als we allemaal elektrisch gaan rijden, wat betekent dat voor het elektriciteitsnet? En hoe kun je daar al vroeg op anticiperen? Samen met het nieuwe dochterbedrijf van Enexis, Enpuls, wordt op een frisse manier gekeken naar de energie van de toekomst. Hoe kun je bijvoorbeeld slim, bi-directioneel laden van elektrische auto's, inzetten om de belasting op het elektriciteitsnet te helpen balanceren?

Volgende stop in het programma was het nieuwe hoofdkantoor van Energy Academy Europe in Groningen, met de hoogst haalbare BREEAM score onlangs uitgeroepen tot het duurzaamste onderwijsgebouw in Nederland. Ook Energy Valley en Energy Delta Institute hebben hier hun nieuwe onderdak gevonden.

Na welkom en ontvangst door Sander van den Maagdenberg van Energy Valley volgde een inhoudelijke presentatie door Robbert-Jan Slobben van Energy Academy Europe en ging Jeroen Bakker van de provincie Groningen in op de rol van de provincie in de energietransitie. Door vertraging opgelopen in het ochtenddeel was er minder tijd beschikbaar dan gehoopt voor een rondleiding door dit zeer interessante gebouw. Op een ander moment komen we daarvoor zeker nog graag een keer terug.

Reisverslag dag 1 Hansa Green Tour 2017 afbeelding3

Na het bezoek aan dit bijzondere nieuwe gebouw van Energy Academy Europe was het tijd om verder te gaan naar Groningen Seaports in Delfzijl om daar aan te sluiten bij de waterstofbijeenkomst met professor Ad van Wijk van de TU Delft georganiseerd door Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta met aansluitend netwerkprogramma. Eerst alle 10 elektrische en hybride auto's aan de stroom op de parkeerplaats bij Groningen Seaports en vervolgens te voet naar De Molenberg in het centrum voor de bijeenkomst.

Nog net op tijd aangekomen bij De Molenberg ging de netwerkbijeenkomst van start. Centraal thema van deze bijeenkomst was: Waterstof, dé kans voor het Noorden?!
Waterstof als kans voor Noord-Nederland. Professor Ad van Wijk van de TU Delft presenteerde zijn plannen en visie voor een waterstofeconomie in Noord-Nederland. Zeer visionair, een stip op de horizon. Maar ook niet eenvoudig. Halfbakken proberen dit van de grond te krijgen heeft geen zin, er zullen nog diverse hobbels genomen moeten worden. Maar op lange termijn lijkt het interessante perspectieven te bieden, maar dan moet je er met elkaar wel echt voor gaan en op lange termijn in durven investeren, aldus de boodschap van professor Ad van Wijk.

De waterstofbijeenkomst en presentatie van professor Ad van Wijk gaf stof tot nadenken en leidde tot interessante discussies. Na het walking dinner was het voor onze delegatie tijd om het programma te vervolgen met Groningen Seaports.

De stoppen bleken doorgeslagen te zijn door het laden van 10 elektrische auto's tegelijk. Lastig en vervelend maar deze problematiek past uitstekend bij de Hansa Green Tour. Want doe het maar eens, met 10 elektrische auto's of meer vragen of je even aan de stroom mag. De publieke oplaadinfrastructuur is daar volstrekt niet klaar voor. Alleen Tesla heeft dat op Europese schaal goed geregeld met de superchargers die in vrijwel alle landen zijn te vinden, betrouwbaar zijn en het gewoon doen zonder allemaal pasjes nodig te hebben. Met geen enkele andere elektrische auto is het rijden van lange afstanden door Europa eenvoudig of comfortabel. Hier is nog heel veel werk te doen. Een interessant thema dat deze reis nog vaker aan de orde zal komen...

Al met al een prachtige en interessante eerste dag van de Hansa Green Tour 2017!

Reisverslag dag 1 Hansa Green Tour 2017 afbeelding4

Onze partners