Reisverslag dag 2 Hansa Green Tour 2017

START 09.00 UUR BIJ VOLKSWAGEN IN EMDEN

We waren mooi op tijd vertrokken vanuit het hotel om de VW fabriek in Emden te bezoeken. Doordat iemand een 'verdacht pakketje' had achter gelaten in de Emstunnel richting Emden werden we getrakteerd op een onverwachte stilstaande file vlak na de grensovergang. Gelukkig bleek het loos alarm en konden we na een klein uurtje onze weg weer vervolgen. Bij Volkswagen werden we goed opgevangen en konden de elektrische voertuigen direct aan de stroom.

Reisverslag dag 2 Hansa Green Tour 2017 afbeelding1

Het bezoek aan de Volkswagen fabriek was georganiseerd in samenwerking met Hansa Green Tour partners Automotive Kompetenzzentrum Ems-Achse en Greentech Ostfriesland. Beide netwerkorganisaties aan de Duitse zijde van de grens hadden hun relaties uitgenodigd om onze delegatie te ontmoeten en aansluitend nog een netwerkprogramma voor hun leden aan te bieden zoals een rondleiding door de imposante fabriek. Op deze locatie werken circa 9.000 medewerkers aan de productie van de (hybride) Volkswagen Passat en sinds kort ook de nieuwe Volkswagen Arteon, een mooie sportief gelijnde auto.

Reisverslag dag 2 Hansa Green Tour 2017 afbeelding2

Gestart werd met een welkom en presentatie door Volkswagen. Naast het produceren van auto's werd ook stilgestaan bij de maatregelen die door de fabriek worden genomen om duurzamer te produceren en de CO2 voetafdruk van de vestiging in Emden te verkleinen (die blaue Fabrik am Meer zoals dat door VW ook wel wordt genoemd).

Aansluitend was het tijd voor een uitgebreide discussieronde met alle gasten over de toekomst van elektrische mobiliteit, hernieuwbare energie, werkgelegenheid en de noodzaak om te blijven innoveren. Directeur van de VW fabriek in Emden, Andreas Dick, vertelde over de doelstellingen van VW en de richtlijnen voor de fabriek zoals die worden aangegeven door het hoofdkantoor van VW in Wolfsburg. Hans Erdmann van Claessens Erdmann Architecten deed een oproep om elektrische auto's meer sexy te maken, meer te kijken naar het hele concept, de bezieling en minder naar de technische aspecten van auto's en de productie daarvan te kijken.

Roel Swierenga, voorzitter van Hansa Green Tour, nodigde uit voor een open dialoog om de samenwerking in de regio aan beide kanten van de grens te stimuleren met als heel concreet idee om te proberen Delfzijl en Emden middels een (autonoom varende) elektrische veerboot te verbinden met snellaadinfrastructuur in beide havens om zo zowel innovatie als ook samenwerking tussen beide steden te stimuleren. De techniek is er, nu nog de wil om samen te werken en samen te innoveren. Wordt vervolgd.

Reisverslag dag 2 Hansa Green Tour 2017 afbeelding3

Na deze interessante discussieronde werd gestart met een rondleiding door de fabriek. In Emden wordt een van de belangrijkste modellen van Volkswagen geproduceerd, de VW Passat. Onder begeleiding van Volkswagen werden we rondgeleid en konden we ook de productie van de hybride Passat GTE live volgen, mooi om te zien.

VERBINDINGSETAPPE EMDEN - ENGE-SANDE

Na het bezoek aan VW was het tijd om onze reis te vervolgen naar de GreenTEC Campus in Enge-Sande. Een verbindingsetappe van 421 km langs Hamburg, de grootste infrastructurele bottleneck van Noord-Duitsland, en dat hebben we geweten...Vlak na de Elbtunnel bleek een auto te zijn uitgebrand precies midden op de snelweg met een giga file als gevolg. Veel auto's raakten door de eindeloze file oververhit, waaronder ook de auto van ondergetekende. Een forse vertraging van meerdere uren was het gevolg.

Team Friesland Lease en Team Enexis konden met hun Tesla's onderweg eenvoudig opladen bij de Tesla superchargers. Voor andere elektrische auto's blijkt dit in zowel Duitsland als Denemarken bijna niet te doen. Ondanks vele verschillende laadpasjes bleken vele laadpunten toch nog weer een ander pasje nodig te hebben en/of buiten bedrijf te zijn. Hier is nog heel veel te winnen, te beginnen met het Europees afstemmen van laadpasjes en laadpalen (interoperabiliteit) zodat je met 1 pasje met je elektrische auto door heel Europa kunt rijden. Gelukkig hadden de elektrische BMW's i3 die mee waren allemaal een range extender waardoor ze hun weg toch konden vervolgen.

Reisverslag dag 2 Hansa Green Tour 2017 afbeelding4

Door het file leed kwamen we te laat bij onze volgende bestemming aan, de GreenTEC Campus in Enge-Sande. Overmacht, maar wel jammer. Daar was door het duurzame energiecluster Erneuerbare Energien Schleswig-Holstein (EE-SH)
en de bedrijven op de GreenTEC Campus een Windstammtisch georganiseerd voorafgaand aan de aankomst van onze delegatie.

Dr. Axel Röpke, Vice President van de Bundesverband Wind Energie in Duitsland en ambassadeur van de Hansa Green Tour in Duitsland heeft gelukkig de Hansa Green Tour kunnen presenteren aan de Duitse gasten maar de netwerkborrel viel door onze vertraging helaas in het water. Wel hebben we gelukkig het programma op deze interessante GreenTEC Campus met onze delegatie toch nog kunnen doen, en er wachtte de deelnemers nog een spectaculaire verrassing!

Reisverslag dag 2 Hansa Green Tour 2017 afbeelding5

GREENTEC CAMPUS ENGE-SANDE

Eenmaal aangekomen bij de GreenTEC Campus in Enge-Sande werden we van harte welkom geheten door algemeen directeur Marten Jensen.Een bevlogen ondernemer die van een voormalige militaire kazerne en oefenterrein een campus heeft weten te maken voor bedrijven in duurzame energie en technologie. Veel start-up bedrijven in o.a. wind- en zonnenergie vinden hier onderdak. Een ideale plek dus voor de winnaar van onze start-up prijsvraag IBIS Power om hun bedrijf hier kort te presenteren. Daarover zo dadelijk meer.

Een van de bedrijven op de GreenTEC Campus is OffTec, het maritieme traniningscentrum voor de offshore industrie. Een uniek trainingscentrum voor mensen werkzaam in de offshore en onshore windindustrie. Hier kunnen mensen opgeleid worden om reparaties uit te voeren onder moeilijke omstandigheden, reddingsoperaties op grote hoogte, in het binnenste van een windmolenwiek en/of op zee worden nagebootst. Zo heeft het trainingscentrum een groot zwembad met golfslagbad laten bouwen waar golven tot 2.80 meter hoogte kunnen worden opgewekt en zware storm op zee kan worden nagebootst. En dat mochten een paar deelnemers zelf aan den lijve gaan ervaren!

Reisverslag dag 2 Hansa Green Tour 2017 afbeelding6

Na deze spectaculaire en verfrissende ervaring was een groot applaus voor onze helden wel op zijn plaats! Met dank aan onze partner GreenTEC Campus en de instructeurs van OffTec!

Hongerig en moe geworden van dit avontuur was het nu tijd om te ontspannen en aan de bitterballen te gaan. De Duitsers hadden geen flauw idee wat bitterballen zijn dus wij hadden beloofd vanuit Nederland deze lekernij mee te nemen ter aanvulling op de BBQ die door GreenTEC Campus was voorbereid. Marten Jensen presenteerde vol trots zijn GreenTEC Campus. Het Erneuerbare Energien cluster Schleswig-Holstein presenteerde zichzelf en vervolgens was het de beurt aan de winnaar van onze Hansa Green Tour start-up prijsvraag, Alexander Suma van IBIS Power.

We hadden deze prijsvraag uitgeschreven voor start-ups in de energietransitie die met hun bedrijf of product graag de Duitse of de Deense markt op zouden willen, samen met Nederland de focusregio van de Hansa Green Tour. IBIS Power met hun innovatie PowerNEST heeft een concept ontwikkeld om zon- en windenergie te combineren in een dakoplossing voor hogere gebouwen. De kustlijn van Nederland, Duitsland en Denemarken lenen zich daar perfect voor en met een pilotproject in de Eemshaven en een op handen zijnd project in Kopenhagen een duidelijke match en winnaar van onze prijsvraag. En om met zo'n innovatie de Duitse markt op te willen is het pitchen van je bedrijf op de GreenTEC Campus in Enge-Sande natuurlijk een uitgelezen kans om met interessante partijen in gesprek te komen.

Alexander van harte gefeliciteerd met IBIS Power en het winnen van de prijsvraag, we helpen jullie graag op weg om de markt in de Hansa regio te veroveren!

Reisverslag dag 2 Hansa Green Tour 2017 afbeelding7

De Duitse deelstaat Schleswig-Holstein produceert op gunstige dagen nu al meer duurzame energie dan wat er nodig is. Dit overschot aan duurzame energie is vooral afkomstig uit windenergie. Het overschot aan energie kan op dit moment niet benut worden omdat het elektriciteitsnet dat niet aan kan. Dat betekent dat de windmolens uitgeschakeld moeten worden omdat er anders teveel stroom op het net wordt gezet. Een bizarre situatie want er is grote behoefte aan duurzame energie! Om dit probleem op te lossen moet óf het electriciteitsnet sterk worden verbeterd óf de overtollige duurzaam opgewekte energie moet kunnen worden opgeslagen. De twee routes om dat te kunnen doen zijn het realiseren van hele grote batterijen of het omzetten van electriciteit naar waterstof. Beide routes worden onderzocht en hier liggen mooie kansen om samen te werken tussen Nederland, Noord-Duitsland en Denermarken.

Reisverslag dag 2 Hansa Green Tour 2017 afbeelding8

Onze partners