Tips voor een hygiënische horecakeuken

Om de voedselveiligheid van jouw horecazaak te kunnen garanderen, is goede hygiëne in een horecakeuken essentieel. Het is dan ook niet meer dan terecht dat een gebrekige hygiëne kan leiden tot hoogoplopende boetes of zelfs gedwongen sluiting. Wil je dit liever voorkomen? Lees hier waarop je moet letten bij het schoonmaken van een horecakeuken!

Zorg voor de juiste schoonmaakmiddelen

Standaard schoonmaakmiddelen van de supermarkt zullen niet voldoende zijn voor het schoonmaken van een horecakeuken. Het is belangrijk om te kiezen voor schoonmaakmiddelen van goede kwaliteit, zodat je er zeker van kunt zijn dat ze perfect hun werk doen. Daarnaast is het van belang na te gaan welke schoonmaakmiddelen geschikt zijn voor de specifieke ondergronden en apparatuur in jouw horecakeuken.

Bepaal een effectieve volgorde van schoonmaken

De volgorde van schoonmaken is ook iets waar goed over nagedacht moet worden. Zo is het niet praktisch om te starten met het schoonmaken van de vloer, als daarna de werkbanken nog schoongemaakt moeten worden. Stel een lijst op met alle schoon te maken onderdelen van jouw horecakeuken. Vergeet niet alle losse onderdelen van apparaten, zoals keukenmachines, maar ook de rubbers van de horeca koelkast en -vriezer, te noteren.

Heb oog voor het kookgerei en servies

Omdat er zoveel losse voorwerpen in een horecakeuken zijn, wordt er nog wel eens iets over het hoofd gezien. Desalniettemin is het belangrijk dat alles grondig wordt schoongemaakt. Met een goede vaat- of potten en pannenwasser, hoef je je in ieder geval niet druk te maken over het schoonmaken van het kookgerei en servies. Houdt er echter wel rekening mee dat de vaat het beste schoon wordt als dit wordt afgespoeld voordat het in de vaatwasser zelf gaat.

Zorg dat je personeel weet wat het moet doen

Tot slot is het van belang om een duidelijk schoonmaakschema te maken voor je personeel, zodat je er zeker van bent dat alle schoonmaakwerkzaamheden juist en grondig worden uitgevoerd. Het is raadzaam om op deze lijst aan te geven wie welke taak heeft, waarmee schoongemaakt dient te worden en hoe vaak dit moet gebeuren.

Onze partners