Toepassing van hergebruikte materialen? Wat zijn de voordelen?

Op grond van de alom gehuldigde principes van de circulaire economie is duurzame inkoop een must voor overheden op elk niveau. Dat hergebruik van oude materialen een belangrijk speerpunt gaat worden in de toekomst lijkt vrijwel zeker!

Circulaire economie

Het concept van de duurzame circulaire economie is een veelbelovend alternatief voor het huidige lineaire model. Circulaire economie is het maximaliseren van hergebruik van producten en grondstoffen en het minimaliseren van waarde vernietiging. Kenmerkend voor de circulaire economie is dat grondstoffen en natuurlijke hulpbronnen niet worden uitgeput, maar efficiënt worden hergebruikt door bedrijven waardoor een productketen een kringloop wordt.

dekowoodfoto1

Van Afval naar Grondstof 

dekowoodfoto4

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de RVO zal zich ook in 2016 blijven hard maken voor een schoon en duurzaam Nederland. Dit vergt duurzaam omgaan met natuurlijke bronnen, efficiënt omgaan met onze grondstoffen, slim ontwerpen van producten, langer gebruik en hergebruik van voorwerpen en het optimaal benutten van reststromen. Kortom, er is een transitie nodig naar een circulaire economie waarin het ontstaan van afval en emissies wordt voorkomen. Het programma Van Afval Naar Grondstof is een belangrijke prioriteit in 2015 om deze transitie te stimuleren.

Grondstof tekorten 

Grondstoffentekorten door overconsumptie en grote bevolkingsgroei in de nabije toekomst, dwingen ons tot verandering in denken en doen.

Tot 2000 daalden de grondstofprijzen, er was voldoende voorraad en de maatschappij omarmde de ‘wegwerp’-consumptie van harte. Maar sinds 2000 zijn de gemiddelde grondstofprijzen behoorlijk toegenomen en hebben bedrijven in sommige sectoren steeds vaker te maken met toeleveringsrisico’s en plotselinge prijsschommelingen.
Deze grilligheden worden veroorzaakt door onder meer de beperkte beschikbaarheid van niet alleen grondstoffen, maar ook van energie, schoon water en vruchtbare grond. Het lineaire model is onhoudbaar geworden.

Hoe kan de Circulaire Economie voor financiële voordelen zorgen?

door het :

  • Beperken van transportafstanden
  • Minimaliseren van de input van grondstoffen
  • Elimineren van afval en vervuiling

dekowoodfoto2

Een exemplarisch voorbeeld van de Circulaire Economie is Dekowood

Dekowood houtsnippers maakt ook deel uit van h principe, maar heeft zelfs meerdere levens.

  1. van hout naar pallets
  2. van pallets naar houtsnippers
  3. Van houtsnippers naar bodembedekker → compost → biobrandstof

Klik hier voor meer informatie.

dekowoodfoto3

Onze partners