Trends in zonnepanelen in 2021

Zonnepanelen blijven onverminderd populair. Steeds meer woningen en bedrijven draaien deels of geheel op zonne-energie. Nu deze markt en de technologie achter zonnepanelen steeds volwassener worden, gaan de ontwikkelingen minder snel dan in de eerste jaren, zoals gebruikelijk is bij innovatie. Toch blijft er sprake van een continue stroom aan verbeteringen op allerlei vlakken. Ook op dit moment is er een aantal interessante trends op gebied van zonnepanelen! Lees meer.

Het is de verwachting dat de energieprijzen in de komende jaren blijven stijgen. Dit betekent dat zonne-energie voorlopig interessant blijft. Niet alleen vanuit het oogpunt van duurzaamheid, maar ook als financiële investering. Het rendement op zonnepanelen is in de afgelopen periode steeds hoger geworden. Dit betekent dat de aanschaf van zonnepanelen sneller terugverdiend wordt.

Grotere investeringen in eigen huis 

In het afgelopen jaar waren mensen veel meer thuis en is er veel meer geïnvesteerd in de eigen woning. Dit heeft ook op gebied van zonnepanelen geleid tot extra groei. Waar mensen hun spaargeld niet aan vakanties of restaurants konden besteden, was duurzaamheid één van de thema´s die hoger op de agenda kwamen te staan. Ook bij bedrijven wordt een investering in groene energie steeds gebruikelijker, zeker nu de maatschappij weer terugkeert naar de normaliteit en bedrijven en kantoren weer volop op gang komen.

Huur

Eén van de trends momenteel is de verschuiving van aankoop naar huur. Een toenemend aantal partijen biedt huur- of leaseconstructies, waardoor geen grote investering vooraf nodig is. Je wordt geen eigenaar maar je betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de panelen. Zo lang de maandelijkse besparing op de energierekening hoger is dan het huurbedrag is de klant voordelig uit. Zelfs bij gelijke kosten kan deze constructie voordelig zijn, immers elektriciteit via zonnepanelen is een duurzamere oplossing. Bovendien zijn de onderhoudskosten voor rekening van de partij die de panelen plaatst.

Meer variëteit

Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt, komt er meer variëteit in het aanbod van zonnepanelen. Door de introductie van meer formaten wafers komt er een groter aantal afmetingen aan zonnepanelen op de markt. Ook komen er meer wijziging in de ordening van cellen. Deze ontwikkelingen zorgen voor een diverser aanbod waardoor meer maatwerk mogelijk is. Ook andere technologieën blijven in ontwikkeling, zoals indak zonnepanelen in plaats van ´op het dak´ panelen. Voordeel van indak panelen is dat het ze geïntegreerd zijn in het dak, waardoor je geen losse panelen ziet liggen die vaak behoorlijk opvallen. Indak panelen zijn ook lichter en vormen daardoor minder belasting voor het dak. Nadeel van dit systeem echter dat er minder wind onder de panelen kan komen, waardoor ze minder goed af kunnen koelen en de opbrengsten lager kunnen zijn.

Combinatie met warmtepomp

Nu de regering als doelstelling heeft om Nederland van het gas te krijgen, is er een tendens om verwarming en verkoeling via warmtepompen te laten lopen. Zeker bij nieuwbouw is dit standaardpraktijk aan het worden. Door aanvullend gebruik te maken van zonnepanelen, kan je ook de energie van de warmtepomp fossielvrij genereren. Op deze manier kan je je eigen woning steeds duurzamer maken.

Een andere tendens is de combinatie van airconditioning met zonnepanelen. Nederland krijgt steeds warmere zomers en menig particulier laat tegenwoordig ook airconditioning installeren. Van slaapkamer tot werkkamer of zelfs de woonkamer. Juist de combinatie met zonnepanelen is mooi omdat deze energie op warme zonnige dagen volop beschikbaar is. Masters in Solar zonnepanelen is één van de partijen die gespecialiseerd is in maatwerk oplossingen voor verwarmen en verkoelen met zonne-energie.

Kortom, zonnepanelen blijven onverminderd populair en worden voor steeds meer doeleinden ingezet met een steeds groter aantal opties!

Onze partners