TuinTinder moet vergroening Nederlandse tuinen boost geven

IVN Natuureducatie komt met een speciale ‘TuinTinder’-app om ervoor te zorgen dat Nederlanders hun tuin massaal gaan vergroenen. Nu bestaat veertig procent van de 30.000 hectare tuin, die ons land telt, uit tegels. Om bijen, vlinders en vogels te helpen en er daarnaast voor te zorgen dat Nederlandse steden minder kampen met hittestress en wateroverlast, heeft IVN de app TuinMatch ontwikkeld. De komende maanden zal de app uitgebreid worden getest.

Nu het voorjaar is aangebroken, kunnen veel mensen niet wachten om in hun tuin aan de slag te gaan. Niet iedere Nederlander heeft echter even groene vingers. ‘Het gebeurt nogal eens dat mensen met goede bedoelingen en vol enthousiasme aan de slag gaan, maar dat hun tuintje er dan toch niet zo bij komt te staan als ze zouden willen. Dat is heel jammer. Het is slecht voor de motivatie, maar ook voor de biodiversiteit. En zo kwamen we op het idee van de TuinMatch App’, aldus IVN-expert stadsnatuur Maarten Bruns.

Goede match

De TuinMatch App kan op verschillende manieren worden ingezet. Aan de ene kant worden mensen die geen idee hebben hoe ze moeten tuinieren, maar dit wel graag willen, in contact gebracht met mensen, die juist wel groene vingers hebben en graag willen helpen. Daarnaast geeft de app ook suggesties van mogelijk geschikte bloemen en planten voor een bepaalde tuin of balkon.

Bruns: ’Vaak planten mensen nu zomaar iets wat ze er leuk vinden uitzien, maar een plant die heel veel zon nodig heeft, zet je niet in een klein tuintje op het noorden. In de app kun je bepaalde details over je tuin of balkon invoeren en dan krijg je een lijst met suggesties en tips. Uiteindelijk is er voor iedereen wel een goede match.’  

Testers gezocht

Om de TuinMatch App echt tot een succes te maken, wil IVN de app de komende maanden uitgebreid testen. Hiervoor worden nog mensen gezocht die echt van tuinieren houden en anderen hierbij ook willen helpen, als ook tuinierders in spé die hun tuin of balkon graag willen vergroenen. Zij kunnen zich aanmelden via de website van IVN.

Onze partners