Uber wordt emissievrij mobiliteitsplatform

Tegen 2040 moet Uber een emissievrij mobiliteitsplatform worden in 10.000 steden op zes continenten. Honderd procent van de reizen via het Uber platform moeten tegen die tijd plaatsvinden in emissievrije voertuigen, openbaar vervoer of via micro-mobiliteit. 

Europese markten lopen voorop bij de elektrificatie van de bestelmarkt voor ritten, zoals via Uber. In 2025 zal vijftig procent van de in totaal gereden kilometers in zeven Europese hoofdsteden (Amsterdam, Berlijn, Brussel, Lissabon, Londen, Madrid en Parijs) door emissievrije voertuigen gereden worden. Amsterdam wordt een van de toonaangevende steden met honderd procent elektrische ritten in 2025, binnen de ring A10. Dit is in lijn met afspraken die gemaakt zijn tussen Uber en de gemeente Amsterdam. 

De doelstellingen worden ondersteund met 800 miljoen dollar. Dit bedrag is beschikbaar gesteld voor maatregelen om honderdduizenden chauffeurs in Europa, de VS en Canada financieel te ondersteunen bij het overstappen op een voertuig zonder uitstoot.

Uitbreiding en voordelen Uber Green

Uber zet daarnaast de uitbreiding van Uber Green in heel Europa voort. Met behulp van deze functie vragen gebruikers tegen een kleine meerprijs een auto aan met een lagere uitstoot. Deze functie is momenteel beschikbaar in 37 steden - waaronder Rotterdam en Amsterdam. Tegen het einde van 2021 moet deze functie in zestig Europese steden beschikbaar zijn. Wanneer dit doel bereikt is, kunnen gebruikers van de Uber app in deze steden - die tachtig procent van Uber’s Europese activiteiten vertegenwoordigen - een voertuig zonder uitstoot bestellen.

Om passagiers te stimuleren voor Uber Green te kiezen, krijgen zij twee euro korting op de eerste 25.000 Uber Green ritten. Partner chauffeurs die Uber Green ritten aanbieden, ontvangen nog steeds het volledige tarief voor hun rit. Daarnaast biedt Uber 100 partner chauffeurs een incentive van duizend euro om hen te stimuleren over te stappen op een elektrische auto.

Maurits Schönfeld, General Manager Northern Europe bij Uber, zegt: “De doelen die vandaag zijn aangekondigd, passen goed bij het beleid dat wij in Nederland al volop uitrollen, waarbij in 2025 alle ritten in Amsterdam via het Uber platform elektrisch zullen zijn. Om elektrisch rijden te stimuleren, ondersteunen we komende maanden 100 partner chauffeurs met het overstappen naar een elektrische auto met een tegemoetkoming van 1.000 euro en investeren we 50.000 euro om elektrische ritten te stimuleren.”

William Todts, CEO, Transport and Environment (T&E), zegt: “Mensen in heel Europa hebben last van vervuiling en congestie. Gedeeld elektrisch vervoer is de sleutel om deze problemen op te lossen. Het juiste om mee te beginnen is om chauffeurs die veel kilometers maken als eerste te laten profiteren van schone elektrische voertuigen die goedkoper zijn in gebruik. De commitment van Uber om de vloot in grote Europese steden snel te elektrificeren is goed nieuws. Nu is het tijd voor de burgemeesters van Europese steden om leiderschap te tonen. We hebben alle grote steden nodig om emissievrije zones, nieuwe pop-up fietspaden en fietsstraten in te voeren, en het tegelijkertijd makkelijker maken om een voertuig op te laden. Thuis, op het werk en overal waar mensen parkeren."

Onze partners