Van kalk naar de rug van een tapijttegel

Het bedrijf Tarkett is als eerste Nederlandse onderneming wereldwijde partnerschappen aangegaan met drinkwaterbedrijven. Vanuit deze samenwerkingen upcyclen ze heel uniek, kalkafval tot stabilisator. Deze slimme stabilisator gebruiken ze vervolgens voor hun (Cradle to Cradle Gold gecertificeerde) EcoBase-tapijtrug. Deze tapijtrug is tevens 100% te recyclen en kan bijdragen aan het bereiken van duurzame bouwnormen, zoals BREEAM, LEED en WELL.

Onderweg naar een circulaire economie is Tarkett een bedrijf dat altijd op zoek is naar gebruikte materialen, die nog te recyclen zijn. Dit moeten producten of materiaalstromen zijn die veilig kunnen worden omgezet naar nieuwe producten. Het is essentieel dat de natuurlijke hulpbronnen hierbij behouden blijven en dat er wordt gezorgd voor een positieve uitwerking op het milieu. Noodzakelijk, hiervoor, maar daardoor vaak ook verrassend, is wel dat er vaak op een onconventionele manier samengewerkt moet worden. 

Het delen van een ambitie

Eerder ging de waarde van kalk als materiaal, vrijwel volledig verloren. Het kalkafval dat vrijkwam bij lokale drinkwaterzuivering werd gebruikt door boeren. Ze gebruikten dit als vloerbodem voor in de stallen, maar ook als meststof voor op de landerijen. Tarkett kocht in die tijd hun kalk voor de EcoBase-rug van een mijn in Noord-Frankrijk. Toen de directeur van een drinkwaterbedrijf vertelde dat hij kalkresten ook beschikbaar kon stellen als grondstof voor de EcoBase tapijtrug, pakte Ludwig Cammaert, EMEA Director Design & Technical Development van Tarkett dit innoverende idee enthousiast op. Dit was het fantastische begin van een ongewone samenwerking, die de manier waarop Tarkett grondstoffen voor EcoBase inkoopt volledig heeft veranderd.

Partnerschap, samen pionieren

Vanuit een samenwerking tussen de onderzoeks- en ontwikkelingsteams van Tarkett met Aqua Minerals, is een nieuw Nederlands partnerschap ontstaan voor de drinkwaterindustrie. Dit partnerschap is opgericht om nieuwe waarde te creëren uit de afval van waterzuivering. Ingenieurs werkten samen met verschillende bedrijven aan de precieze samenstelling en grootte van kalkdeeltjes, voor het gebruik in de backing- en productieprocessen van Tarkett. “In het begin waren de deeltjes die we ontvingen zo hard dat ze de messen van onze tapijtsnijmachines bot maakten", beschrijft Cammaert over de eerste onderzoekperiode. "We werkten samen aan een passende oplossing. Om een zachter deeltje te maken, wisselden de teams het op silica gebaseerde 'zaad' waar de calciet (kalk) kristallen zich vormen, uit tot een calciumcarbonaatzaad.”

De eindpellets die aan Tarkett worden geleverd werken fantastisch op hun gehele productielijn en kunnen tegelijkertijd ook door Aqua Minerals aan andere industrieën worden verkocht. Tarkett heeft dit innovatieve proces inmiddels gepatenteerd om calciumcarbonaat nog verder te kunnen door ontwikkelen en op te waarderen.

Resultaten om trots op te zijn

Tarkett is trots op hun bijdrage aan de circulaire economie. Myriam Tryjefaczka, Director Sustainability and Public Affairs van Tarkett: "Ons baanbrekende partnerschap om kalk uit afvaldrinkwater tot een nieuw product te upcyclen, helpt de circulaire economie vooruit. Tegelijkertijd zorgt het er ook voor dat wij onze doelstellingen op het gebied van hernieuwbare materialen kunnen realiseren. Door kalk als grondstof voor een nieuw product een nieuw leven te geven, blijft het rondgaan in een 'gesloten kringloop'. Dit is ook precies de gedachte van Cradle to Cradle.”

Tachtig procent van de honderd procent gedefinieerde gerecyclede materialen voor EcoBase, bevat op dit moment kalk. In het jaar 2019 heeft Tarkett meer dan vijftienduizend ton kalk uit de stroom van afval gebruikt voor hun tapijttegels. Tot nu toe heeft Tarkett meer dan vierentachtigduizend ton gebruikt. Het is belangrijk dat EcoBase voor honderd procent, veilig kan worden gerecycled binnen het eigen productieproces van Tarkett.

Onze partners