Als je kleding koopt, dan is het belangrijk om even na te denken over wat je koopt en waar je dat doet. De prijsverschillen in kleding zijn groot. Als je een goedkope kledingwinkel vergelijkt met een boetiek waar maatkleding wordt verkocht, dan zijn de verschillen in prijs enorm. Je hoeft niet voor het duurste te kiezen, maar goedkope kleding heeft vaak wel de nodige nadelen. Jaarlijks worden er tonnen aan textiel weggegooid. Veel van deze kleding wordt al snel na aankoop afgedankt omdat de kwaliteit dermate slecht is dat je het maar een paar keer kunt dragen.
Het kopen van duurzame kleding is een verstandige keuze. Je kunt wel gaan voor een T-shirt van 3 euro of een jeans van een tientje, maar hoe lang ga je dat dragen? Als je T-shirt na twee keer wassen totaal geen vorm meer heeft en je jeans na twee maanden versleten is, dan is goedkoop uiteindelijk duurkoop. Kleding die niet meer gedragen kan worden, moet worden vernietigd en dat betekent meestal dat deze in de verbrandingsoven verdwijnt. Dat zorgt voor de nodige CO2-uitstoot. Ook worden de grondstoffen die voor goedkope kleding worden gebruikt ook in de meeste gevallen niet duurzaam verkregen. Tel daarbij op dat goedkope kleding meestal uit Azië komt en dus moet worden verscheept of erger nog: het vliegtuig in gaat, en je kunt concluderen dat de duurzaamheid ver te zoeken is.
Als je een mooi blauw pak koopt van goede kwaliteit, dan kun je dat pak jaren gebruiken. Je draagt het wellicht niet dagelijks, maar bij bijzondere gelegenheden komt het zeker goed van pas. Een herenpak dat is gemaakt van goed katoen of linnen kun je bij wijze van spreken tien of twintig jaar later nog steeds dragen, uiteraard op voorwaarde dat het nog steeds de juiste maat is. Dat is veel duurzamer dan een pak kopen dat na één keer bij de stomerij zijn vorm totaal heeft verloren, hoe goed de medewerkers van de stomerij ook hun best hebben gedaan.
Ook kun je je afvragen of het moreel verantwoord is om kleding te kopen voor een prikkie. Degelijke heren pakken hebben nu eenmaal een prijskaartje. Ze zijn met zorg en liefde gemaakt en dat zie je meteen als je ze aantrekt. Kleding die online voor een habbekrats wordt aangeboden komt vrijwel altijd uit de grote naaiateliers in China en andere Aziatische landen. Daar maken de naaisters lange dagen tegen een schamel loon. De levensstandaard mag dan lager zijn, de situatie van dergelijke gezinnen is vaak verre van rooskleurig. Kinderen gaan niet naar school maar moeten van jongs af aan meehelpen met geld verdienen voor het gezin. Je kunt je afvragen of je daaraan mee wilt werken. Geef dan liever iets meer uit en draag je kleding meerdere seizoenen.