Verslag van een indrukwekkende reis - Hansa Green Tour 2016

De start van de Hansa Green Tour 2016 was dit jaar bij de getijde energie centrale van Tocardo bij de Afsluitdijk in Den Oever. Na een korte briefing door organisator Roel Swierenga opende gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie NoordHolland het evenement met een warm welkom en korte presentatie van de duurzame energie initiatieven in Noord-Holland. Gedeputeerde Michiel Schrier van de provincie Friesland verwelkomde de delegatie van duurzame ondernemers en vertelde over de duurzame ambities van de provincie Friesland en de plannen voor de Afsluitdijk. Samen met de provincie Noord-Holland en gemeentes grenzend aan de Afsluitdijk wordt gewerkt aan De Nieuwe Afsluitdijk, een initiatief om van de dijk een voorbeeld te maken van duurzame innovatie op gebied van energie & water, natuur & water en economie & water.

HansaGreenTour2016-afbeelding1


De tweede stop van de dag was bij de WaterCampus in Leeuwarden, hét knooppunt voor de Nederlandse watertechnologiesctor. Bij het nieuwe duurzame pand van Wetsus konden de deelnemers de elektrische auto’s opladen en werd gestart met een boottochtje over de Potmarge met een elektrische praam naar het Wetterskip Fryslân (waterschap) een eindje verderop. Op deze locatie wordt afvalwater gezuiverd en circa 1 mln m3 biogas geproduceerd.

HansaGreenTour2016-afbeelding2

Naar Ameland

Eenmaal op de boot naar Ameland begon de ontspanning en konden de deelnemers mooi even rustig kennis maken met elkaar. Duurzame ondernemers, overheden en bedrijven van klein tot heel groot. Uit Nederland,
Duitsland en België. ’s Avonds hadden we een mooi programma in beachclub The Sunset, een geweldige plek met de mooiste zonsondergang van Nederland. Reinier van den Berg, klimatoloog en presentator van het weer bij RTL Nederland is tevens ambassadeur van de Hansa Green Tour in Nederland. Met een bevlogen presentatie met indrukwekkende beelden nam hij ons mee in de wereld van klimaatverandering. Indrukwekkend en alarmerend.
Na deze indrukwekkende aftrap van de avond door Reinier van den Berg was het tijd voor een duurzaamheidsquiz. Joost de Boer van Eneco had 18 vragen voorbereid om de deelnemers te testen op hun kennis van de duurzame energiemarkt in Nederland.

HansaGreenTour2016-afbeelding3

Start van dag 2 Hansa Green Tour 2016 bij zonnepark Ameland

De start van het inhoudelijke programma op dag 2 was bij Zonnepark Ameland, op dit moment het grootste zonnepark van Nederland bij vliegveld Ballum. Dit is een initiatief van de gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie en Eneco. Na het bekijken van het zonnepark gingen alle deelnemers terug naar het hotel voor een presentatie over Duurzaam Ameland. Wethouder Nico Oud van gemeente Ameland liet eerst een indrukwekkende film zien die gemaakt is in samenwerking met EnTranCe en GasTerra. Beide partijen zijn nauw betrokken bij het verduurzamen van Ameland. Na een geweldig programma op Ameland was het tijd om onze reis te vervolgen en terug te keren naar het vasteland. Volgende stop: het Energy Transition Center in Groningen.

HansaGreenTour2016-afbeelding4

EnTraCe staat voor Energy Transition Center in Groningen en is een proeftuin voor energie innovaties, voor scholing en begeleiding bij het naar de markt brengen van nieuwe producten en ideeën. Voor een korte introductie video klik hier.
Gedeputeerde Nienke Homan van de provincie Groningen en verantwoordelijk voor energietransitie, verwelkomde de delegatie in de 'Energy Barn'. De provincie Groningen is er alles aan gelegen om de energievoorziening in haar provincie te
verduurzamen. De aardbevingsproblematiek staat hoog op de agenda, duurzame oplossingen zijn dringend gewenst. Een van die plaatsen waar daar hard aan wordt gewerkt is op het Energy Transition Center.
Na dit interessante bezoek aan EnTranCe was het tijd om weer verder te gaan. Volgende stop in het programma was het nieuwe Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Een prachtig nieuw park dat onlangs haar deuren heeft geopend voor het publiek.

HansaGreenTour2016-afbeelding5

Netwerkavond in Wildlands Adventure Zoo

Op deze bijzondere locatie organiseerde Hansa Green Tour in samenwerking met de provincie Drenthe een netwerkavond met als thema 'Nachhaltigkeit kennt keine Grenze'. Afgelopen jaren waren we met de Hansa Green Tour vaak te gast bij Duitse partners in de grensregio, deze avond werden de Duitse partners uitgenodigd in samenwerking met de provinicie Drenthe om gezamenlijk kennis te maken met het nieuwe Wildlands en mogelijkheden te verkennen hoe Nederlandse en Duitse partners in de grensregio nog meer zouden kunnen samenwerken. De resultaten van de ideeën die deze avond verzameld zijn zullen binnenkort worden aangeboden aan de provincie Drenthe.
Een mooie afsluiting van dag 2 van de Hansa Green Tour 2016!

HansaGreenTour2016-afbeelding6

Spectaculair programma dag 3 Hansa Green Tour 2016

Burgemeester Michael Fischer van Emstek verwelkomde onze delegatie in het Zentrum Zukunft van EWE. Een zeer interessant gebouw waar EWE haar visie op de toekomst van duurzame energiesystemen en de integratie met ICT & Telecom laat zien in het slimme huis van de toekomst.

HansaGreenTour2016-afbeelding7

FINISH BIJ MERCEDES-BENZ IN BREMEN

Na de rondleiding bij het Zentrum Zukunft van EWE vertrokken we naar Bremen voor de finish van het evenement bij het Kundencenter van de indrukwekkende Mercedes-Benz fabriek. Deze fabriek is inmiddels uitgegroeid tot de grootste fabriek van Daimler wereldwijd. Hier worden circa 1600 auto's per dag geproduceerd. Ook de productie van elektrische auto's en de nieuwe GLC 350 plug-in hydrogen fuel-cell zal hier in 2017 geproduceerd gaan worden. De eerste waterstof-elektrische hybride. Na de heerlijke BBQ en testrijden op The Rock was het tijd voor het inhoudelijke programma met een rondleiding door de indrukwekkende fabriek en presentatie van de duurzaamheidsstrategie van Daimler. Christian Göke, zelf ook deelnemer aan de Hansa Green Tour en onze gastheer bij Mercedes-Benz, had een mooie presentatie voorbereid en nam ons mee in de wereld van duurzame mobiliteit bij Mercedes-Benz en moederbedrijf Daimler.

HansaGreenTour2016-afbeelding9


Na deze spectaculaire afsluiting van het programma bij Mercedes-Benz was het tijd om naar het hotel te gaan en ons voor te bereiden op het afsluitende dinner van de Hansa Green Tour 2016 in de Bremer Ratskeller. Een van de oudste wijnkelders en restaurants van Duitsland en een pronkstuk uit de oude Hansa periode van 1405. Een prachtig einde van de Hansa Green Tour 2016!

HansaGreenTour2016-afbeelding8

Onze partners