Vijf groene besparingstips

Naast het zoeken naar groene energieleveranciers, kunnen we met z'n allen zelf ook proberen om de wereld wat beter te maken. Het cliché 'een beter milieu begint bij jezelf' is dan misschien een cliché: het staat als een huis. Zowel bedrijven als particulieren kunnen hun steentje bijdragen met deze vijf tips, waarmee je zowel de planeet als je portemonnee spaart.

Wees zelfvoorzienend

Toegegeven, je kunt niet alles zelf produceren. Maar bedenk eens waarin je wel zelfvoorzienend kunt zijn: groenten en kruiden kweken bijvoorbeeld. En nog wel meer dan dat! Zelfs als je alleen maar een klein balkonnetje als enige vorm van 'buiten' hebt, kun je al je eigen (hangende) kruidentuintje creëren. Niet alleen om mee te koken, maar ook om thee, luchtverfrissers en andere producten te maken die je normaal in de winkel zou kopen. En dan zijn er nog de vele groenten die je kunt kweken. Het werkt ontspannend en er komt geen plastic verpakkingsmateriaal aan te pas!

Verzamel GFT

Groente-, Fruit- en Tuinafval gooi je trouwens natuurlijk op je eigen composthoop. Op allerlei sites is te vinden hoe je zo je eigen tuinaarde maakt. Super milieuvriendelijk en duurzaam. Scheid ook ander afval: plastic, kleding, glas, papier, batterijen, lampen. Zo krijg je een beter inzicht in hoeveel afval een mens eigenlijk produceert.

Word vega- of flexitariër

De vleesindustrie is de grootste veroorzaker van CO2-uitstoot. Elke dag een lapje vlees eten, gezond is het niet - laat staan goed voor ons milieu. Dan hebben we het nog niet gehad over de misstanden in de vleesindustrie. De mens is van huis uit een omnivoor: onze hoektanden zijn niet erg ontwikkeld en ons darmstelsel is evenmin ingericht op dagelijkse vleesconsumptie. Het is heel goed mogelijk om dagelijks voor minder dan vijf euro voor twee personen een heerlijke vleesloze maaltijd te bereiden.

Neem een groene telefoon

Je smartphone is misschien nog een gevoeliger punt dan je stukje vlees. Er zijn maar weinig mensen die zonder kunnen. Dat is een discussie op zich (denk ook aan alle servers die non-stop draaien voor alle onzinnige informatie). Maar bedrijven weten heel goed hoe ze je elk jaar een nieuw model smartphone aan kunnen smeren. Kies daarom voor een groene telefoon.

Koop lokale (seizoens-)producten

Zonder namen te noemen, het is min of meer bekend welke bedrijven het meest vervuilend zijn. Kies vaker voor de lokale ondernemer, met producten uit de buurt. Houd je daarbij aan de seizoenen. Dit scheelt veel onnodige vervoerskosten en milieuschade. Door het volgen van één of meer van deze tips, én door te zoeken naar een groene energieleveranciers, zijn we al een stuk beter bezig.

Onze partners