Vind de beste energieleverancier voor je zonnepanelen

Vind de beste energieleverancier voor je zonnepanelen

Stel, de zon maakt overuren terwijl jij van alles leest veel over switchen van energieleverancier. Overstappen naar een andere energieleverancier zou een flinke besparing kunnen opleveren, vooral als je al een langere tijd bij dezelfde aanbieder zit. Maar hoe gaat dat als je ook zonnepanelen hebt? Zorgt dat niet alleen maar voor problemen? Lees snel verder om goed geïnformeerd jouw beste overstapmoment te bepalen en ook met zonnepanelen flink te kunnen besparen met behulp van een gratis energievergelijker.

Belangrijk om je verbruik nauwkeurig in te schatten

Als je wilt overstappen naar de goedkoopste energieleverancier - rekening houdend met je zonnepanelen - dan dien je je verbruik nauwkeurig in te schatten. Stel vast hoeveel gas en stroom je doorgaans per jaar verbruikt en hoeveel stroom je jaarlijks opwekt met je zonnepanelen. Trek vervolgens de opgewekte zonne-energie af van je gemiddelde verbruik, zodat je je netto energieverbruik overhoudt. Als je meer opwekt dan je verbruikt kom je op een negatief getal uit.

Gratis en onafhankelijk energie vergelijken

Energie vergelijken en overstappen doe je eenvoudig met behulp van een onafhankelijke energievergelijker. Vul op het online platform je regulaire gas- en stroomverbruik in dat overblijft na saldering. Vul je netto verbruik in als je meer stroom verbruikt dan je opwekt. Wek je meer stroom op dan je verbruikt? Kies in de vergelijker dan ‘1 kWh’ bij stroom.

Kies je energiecontract

Vul ook je voorkeuren in en krijg direct een overzicht gepresenteerd met daarin alle energieleveranciers die voor jouw huishouden en wensen het goedkoopst zijn. Vergelijk de terugleververgoeding van deze leveranciers en vergeet niet te letten op de vaste kosten, want deze bepalen voor een groot deel je energierekening.

Wat is het beste moment om over te stappen?

Wil je switchen van energieleverancier terwijl je zonnepanelen hebt, dan is het moment waarop je dit doet erg belangrijk. Stap pas over als je zeker weet dat je minder hebt opgewekt dan je hebt verbruikt, gemeten vanaf de laatste jaarnota. Met andere woorden, stap niet in of na de zomer over, want er wordt een tussentijdse eindnota opgemaakt waardoor je je ‘teveel’ opgewekte stroom niet kunt verrekenen met de stroom die je bijvoorbeeld in de winter bij je leverancier afneemt.

Van salderingsregeling naar terugleversubsidieregeling

Wanneer je zonnepanelen hebt, gebruik je stroom van het openbare net. Maar natuurlijk lever je zelf ook stroom. De verbruikte stroom wordt verrekend met de door jou geleverde stroom. Dat is wat men salderen noemt. De salderingsregeling loopt echter ten einde en wordt vervangen voor een terugleversubsidieregeling. Deze regeling betekent dat energiebedrijven de eigenaren van zonnepanelen zelf dienen te betalen voor de stroom die particulieren met bijvoorbeeld zonnepanelen leveren. Hoeveel dat is mogen de leveranciers zelf bepalen.

Onze partners