Waarom kiezen voor duurzame Led-verlichting

Traditionele verlichting vervangen door ledlampen, je ziet het steeds vaker. We doen dit om energie en dus geld te besparen. Een ledlamp verbruikt ruim 80% minder stroom dan een gloeilamp of halogeenlamp. Omdat de ledlampen ook vaak veel langer mee gaan is het de voordeligste manier om hierop over te stappen.

We hebben 4 voordelen op een rijtje gezet, waarom je moet kiezen voor duurzame ledverlichting;

 • Milieu
  Door het lage verbruik van led verlichting (ruim 80 procent minder dan traditionele verlichting) stoot je ook veel minder CO2 uit.
 • Minder giftige stoffen
  In tegenstelling tot led verlichting komt er met traditionele verlichting zoals spaarlampen straling vrij of zit er kwik verwerkt in de producten. Led verlichting heeft vaak een lager vermogen en brengt daardoor minder gevaar met zich mee.
 • Zuinig
  Zoals gezegd is led verlichting ruim 80 procent zuiniger dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Een gloeilamp verbruikt tussen de 20 en 65 Watt en led verlichting komt vaak niet verder dan 12 Watt.
 • Dimbaar
  Led-verlicht heeft geen opwarmtijd nodig om te stralen, zodra je op het aan-knopje drukt, heb je licht. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook veel led lampen (met een standaard fitting) met een dimfunctie, dit scheelt dure dimmers.

Een goede gloeilamp toch vervangen?

Gloeilampen verbruiken dus veel stroom en ook al zijn de lampen zelf nog in orde, toch kun je deze het beste gaan vervangen. De milieuschade om de lamp te vervangen is een stuk kleiner dan de schade van het overmatige gebruik van energie.

Hoe lang gaat een ledlamp mee?

Gemiddeld gezien gaat een ledlamp 7 tot 10 jaar mee, als je deze dagelijks gebruikt. Dit komt overeen met ongeveer 20.000 branduren. Al na 2.000 branduren verdien je de aanschaf van een ledlamp terug.

Nog een paar algemene (bespaar) tips

 • Begin met het vervangen van de lampen die het meest gebruikt worden.
 • De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt. Doe dus de gordijnen op en benut het daglicht.
 • Doe de lampen uit bij het verlaten van de ruimte, dit scheelt verbruik en eventuele licht vervuiling.
 • Gooi oude lampen niet in de vuilnisbak, maar lever ze in bij de speciale inleverpunten.

Onze partners