Wagenpark verduurzamen met elektrische voertuigen en een smart grid

Ondernemers kiezen steeds vaker voor een verduurzaming van hun wagenpark. De leaseauto’s op benzine of diesel worden vervangen voor elektrische modellen. Evenals dat bijvoorbeeld het gebruik van de beste elektrische heftrucks binnen magazijnen en grote werkplaatsen aan populariteit wint. Logistieke bedrijven vervangen hun vervuilende vrachtwagens voor modellen op groene stroom. Het op deze wijze verduurzamen van het wagenpark is een goede eerste stap. Er zijn nog meer stappen te zetten, zoals de bewuste keuze voor de implementatie van een smart grid binnen het bedrijfspand. Ben jij al bekend met de term smart grid in relatie tot het verduurzamen van het wagenpark? In dit artikel lees je er meer over.

Efficiënt opladen van elektrische voertuigen met een smart grid

Een smart grid vormt een intern elektriciteitsnetwerk, wat het mogelijk maakt om elektrische voertuigen op een zo efficiënt mogelijke wijze op te laden. De efficiëntie is hierbij tweeledig: een smart grid is niet alleen duurzaam, maar ook kostenefficiënt. Met een smart grid worden auto’s en vrachtwagens in de ochtend voor een klein deel opgeladen, zodanig dat ze nog te gebruiken zijn voor een korte rit. Het merendeel van de groene stroom wordt echter geleverd tussen 12.00 en 14.00 uur, het moment waarop de zon de meeste groene stroom opwekt. Het maakt dat de afname van grijze stroom van het stroomnet, voornamelijk in de ochtend en namiddag, beperkt wordt. Dat is duurzaam én goedkoop!

Binnen elektrische voertuigen gebruiken is duurzaam en gezond

Zoals eerder aangehaald kiezen bedrijven ook binnen steeds vaker voor het verduurzamen van hun hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische pallettruck, in plaats van een vervuilend model op diesel. Niet alleen is de keuze voor deze elektrische hulpmiddelen een hele duurzame; het is ook beter voor de gezondheid van je medewerkers. Zij werken overdag niet voortdurend in de uitlaatgassen van deze machines. Naast een elektrische heftruck, kun je ook erg efficiënt aan de slag met een elektrische veegmachine. De efficiëntie kent ook hierbij verschillende vormen: het model is duurzamer, het model is goedkoper in z’n onderhoud én het model is aanmerkelijk stiller dan een variant op diesel of benzine. Het maakt dat collega’s minder gestoord worden bij de uitvoering van hun werk.

Er zijn verschillende partijen in Nederland die deze elektrische hulpmiddelen voor werkplaatsen, bedrijfspanden en bijvoorbeeld magazijnen aanbieden. Kijk ook voor jouw organisatie eens waar de kansen liggen om te verduurzamen.

Onze partners