Warmtepompen en zonnepanelen: een win-win situatie

Wie ‘van het gas af’ wil (en dat zullen we uiteindelijk allemaal doen, of we nu willen of niet!), kiest vaak voor een warmtepomp om in verwarming en sanitair warm water te voorzien. Er bestaan veel soorten warmtepompen, waarvan sommige zéér efficiënt zijn, maar ook wat omslachtig om aan te leggen (denk aan boringen in de grond), en andere wat simpeler en goedkoper.

Opletten bij de aankoop: slim of niet?

Wat voor type warmtepomp u ook kiest, het is verstandig om bij de aanschaf meteen mee te wegen dat het een toestel is dat slim kan worden aangestuurd. Met ‘slim aansturen’ bedoelen we hier een toestel dat wat harder gaat lopen als de omstandigheden gunstig zijn, bijvoorbeeld wanneer de stroomprijs laag is of wanneer er extra zonnestroom van de zonnepanelen komt. En omgekeerd, als de stroomprijs hoog is of als er geen zonnestroom ‘over’ is, dan kan het toestel even uit blijven omdat er voor de komende uren voldoende heet water in het buffervat zit.

Niet iedereen is zich ervan bewust, maar veel van de warmtepompen die nu al op de markt verkrijgbaar zijn, kunnen slim worden aangestuurd. Het is daarom zeker niet onverstandig om bij aankoop hierop te letten.

Met òf zonder zonnepanelen

Misschien heeft u al zonnepanelen, of misschien overweegt u om deze in de nabije toekomst te laten plaatsen? In dat geval is het al helemaal een goed idee om een ‘slimme’ warmtepomp te kopen. Met de afbouw van de salderingsregeling in het vooruitzicht, wordt het immers steeds belangrijker om zelf opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te verbruiken, in plaats van het terug te leveren aan het net. Een slimme warmtepomp is dan een uitgelezen oplossing, omdat deze zo kan worden ingesteld dat hij extra hard gaat draaien als er veel zonnestroom is.

Maar ook wie geen zonnepanelen heeft, kan baat hebben bij een slimme warmtepomp. In de nabije toekomst zullen de stroomprijzen waarschijnlijk veel meer gaan fluctueren dan nu. De energieleveranciers komen daarom met dynamische stroomtarieven voor de eindgebruiker: Dan betaalt u niet meer één vaste prijs voor elke kiloWattuur (kWh), maar dan zal de prijs per uur of misschien zelfs per kwartier veranderen. Aangezien de stroomvoorziening steeds meer afhankelijk wordt van het weer, zal het waarschijnlijk zo zijn dat op momenten dat er veel zon is en veel wind, dat u kunt profiteren van hele lage stroomprijzen. En andersom,. Als het donker is en windstil, zal de stroomprijs een stuk hoger zijn.

Met een slimme warmtepomp kunt u uw kosten optimaliseren: veel verbruiken wanneer de stroomprijs laag is en de opgespaarde warmte gebruiken wanneer de prijs hoog is. En het leuke is dat u hiermee ook gewerkt aan een beter milieu, want u helpt mee om verbruik en opwekking in balans te houden in een systeem waarin het aandeel hernieuwbare energie steeds groter wordt.

Hoe kunt u zien of uw warmtepomp slim kan worden aangestuurd?

Een warmtepomp die slim kan worden aangestuurd heeft vaak een ‘SG-ready’ label. Heel veel van de warmtepompen die nu op de markt zijn, hebben al zo’n label, maar niet allemaal! Vraag er daarom naar bij uw installateur. Er bestaan verschillende variaties van ‘stuurbaarheid’ van warmtepompen. De meest geavanceerde kunnen hun verbruik naadloos aanpassen aan eventuele overschotten van (zonne-)stroom. Voor wie in zijn of haar zonnepanelen installatie een Sunny Home Manager heeft laten plaatsen als energiemanager, loont het de moeite om te kijken naar warmtepompen die via EEBus kunnen worden aangestuurd, zoals bepaalde modellen van een merk als Vaillant. Voor meer informatie over een Sunny Home Manager kunt u terecht bij een installateur van zonnepanelen, zoals bijvoorbeeld Zonnefabriek.

Win-win

Beter voor je portemonnee en beter voor het milieu: zo hoort het ook! Alles wat we aan onze woning veranderen waardoor er slimmer met energie wordt omgesprongen, hoort ook financieel slim te zijn, anders beginnen we er niet aan. Daarom is investeren in een slimme warmtepomp de investering meer dan waard, zowel voor uzelf, als voor de planeet!

Onze partners