Wat is Warme Truiendag?

De Warmetruiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden, rond de verjaardag van de inwerkingtreding van het Kyotoprotocol. De bedoeling van het Kyotoprotocol is om de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd te verminderen.

WarmeTruiendag foto1

'Op deze nationale dag van de energiebesparing zetten mensen de thermostaat massaal minimaal één graad lager en besparen zo, per graad, 6% energie en dus 6% CO2. De trui staat op deze dag symbool voor wat we samen zélf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.'
De campagne loopt dit jaar van 9 oktober 2015 -de Dag van de Duurzaamheid- tot en met eind februari 2016. De Warmetruiendag vindt dit jaar plaats op vrijdag 15 februari.

Maak jij een statement?

De groenste energie is de energie die je niet gebruikt, aldus de organisatoren. Elk jaar doen vele Nederlanders mee aan dit evenement. Op Twitter komen inmiddels de eerste foto's alweer voorbij en zelf heb ik ook al enkele keren aan dit initiatief meegedaan. Het is een eenvoudige manier om bewustwording te creëren voor de gevolgen van de klimaatproblemen én om tegelijkertijd onze C02 uitstoot te verminderen.

Wist jij bijvoorbeeld al dat uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat 43% van de Nederlanders geen idee hebben hoeveel ze maandelijks betalen voor hun energieverbruik. 27% van de onderzochte huishoudens benut de thermostaat niet om energie te besparen. Door zowel overdag als 's nachts het huis te verwarmen op dezelfde temperatuur betaal je 11% meer dan iemand die de thermostaat naar beneden zet. En zeg nou eerlijk; besparen willen we toch allemaal?

Onze partners