Voordat men ‘duurzame’ wijn echt duurzaam kan worden genoemd, moet deze aan een aantal voorwaarden of eisen voldoen. Deze eisen kunnen soms verschillen afhankelijk van welk merk of welke organisatie je jouw ‘duurzame’ wijn koopt. Toch zijn er enkele gelijkenissen en die sommen we graag even voor je op.
Door de biodiversiteit in de wijngaard te vergroten zorgen wijntelers ervoor dat de druiven in een gezonde en diervriendelijke omgeving geteeld wordt. Zo zorgen bijen bijvoorbeeld voor een natuurlijke bestrijding tegen insecten en verschillende plantensoorten voor een natuurlijk evenwicht in de wijngaard.
Soms moet je het niet te ver zoeken. Door eenvoudig je lampen te vervangen en over te schakelen naar led-lampen kan een wijngaard al veel energie besparen. En hoe lager je energieverbruik, hoe beter voor het milieu. Daarbuiten is er ook altijd de optie om over te schakelen naar natuurlijke energie door zonnepanelen of windmolens te plaatsen op en rond de wijngaard.
Bij het hele productieproces van druif tot wijn, wordt er liters en liters water verbruikt. Daarom is het uiterst belangrijk om zo veel mogelijk water te besparen en zo weinig mogelijk te verspillen. Een handige manier hiervoor kan een waterton zijn die al het regenwater opvangt. Zo zorg je voor minder waterverspilling.
Wat velen niet weten is dat hoe lichter je fles wijn, hoe gemakkelijker deze later gerecycleerd wordt. Let daarom extra op, en koop dus bij voorkeur een lichtere fles wijn. Ook als je wijn in karton koopt, let op hoe de verpakking is gemaakt. Is deze van gerecycled materiaal of niet?
Ja ook dit is een belangrijke. Nog steeds gebruiken te veel wijntelers pesticiden om insecten en andere beestjes van hun mooie druiven af te houden. Pesticiden zijn niet alleen giftig voor de mens en dier, maar ook voor de bodem. De bodem raakt daardoor uitgeput en hersteld minder snel dan anders. Hierdoor moeten wijntelers vaak na een aantal oogsten, nieuw land gaan zoeken voor hun druiventeelt. Kijk daarom zeker of jouw wijn geteeld is met zo min mogelijk pesticide.
Wel dankzij duurzame en energiezuinige wijn koelkast kan jouw lekkere wijn goed bewaard worden, zonder in te zitten met het milieu. Dit zorgt ervoor dat je wijn op de juiste temperatuur wordt bewaard. Een wijn koelkast of ook wel eens een wijnklimaatkast genoemd, zijn geluidsarm en hebben een zeer lage vibratie, wat ideaal is om je wijnen op de juiste manier te bewaren.
Hoewel elke wijngaard en druiventeler op een andere manier omgaan met duurzame wijn, is het toch belangrijk om bovenstaande punten goed in het oog te houden bij het kopen van ‘duurzame’ wijn. Hoe meer bewuster we omgaan met onze omgeving en het milieu, hoe langer we immer van een lekker glaasje wijn kunnen blijven genieten!