Waterstofconferentie schot in de roos

Het was een AH₂ Erlebnis om niet te missen: de conferentie ‘Brabant aan de waterstof’ op 5 april. Met 240 deelnemers, een spreker van formaat en een positieve flow was het een inspirerende dag.

Waterstof is nog een vrij nieuw en onbekend onderwerp in de energietransitie. Daarom zijn dit soort conferenties fantastisch om het verhaal goed voor het voetlicht te kunnen brengen”, zei keynote spreker Ad van Wijk, dé autoriteit op het gebied van waterstof in Nederland.

Wereldmarkt

Waterstof wordt een wereldmarkt, en dé manier om duurzame energie over de hele wereld te transporteren”, aldus prof. dr. Ad van Wijk, duurzame energieondernemer en hoogleraar Future Energy Systems aan de TU Delft. Tijdens de conferentie in ‘s-Hertogenbosch zei hij ook nog onder meer dit:

Het goede nieuws is dat duurzame energie de goedkoopste vorm van energie is.”

De drager van duurzame energie is in de toekomst waterstof.”

De kosten van transport van waterstof via de pijplijn zijn 20 keer zo goedkoop.”

Heel veel van onze chemische industrie vraagt al om waterstof.”

Rijden op waterstof is in principe veiliger dan rijden op benzine.”

Waterstof is een vergelijkbaar product met aardgas en op een vergelijkbare manier te gebruiken.”

Brabant-aan-de-waterstof-10

Missing link

Tijdens de conferentie kon u beleven u hoe waterstof de missing link is in een duurzaam, regionaal energiesysteem. Keynote spreker Ad van Wijk vertelde over de urgentie voor waterstof als drager van duurzame energie. Partijen die aan de slag zijn met waterstof deelden hun succesverhaal, waaronder TU Delft met de H2 racewagen Forze VI en de gloednieuwe race-simulator, Waterschap Aa en Maas met een waterzuiveringsinstallatie als H2 producent en Infram met het mobiele H2 tankstation.

Kansen

Centraal tijdens de conferentie stond de businesskansen die er in Brabant zijn op het gebied van waterstof. Met concrete voorbeelden uit de praktijk. De deelnemers gingen zelf in werkgroepen aan de slag met de kansen. Deelnemers aan de conferentie sessies hebben nu inzicht in waterstof als onderdeel van een duurzaam energiesysteem.

Brabant-aan-de-waterstof-5

Onze partners