Wonen in een duurzame zonnebloem-vormig huis van de toekomst

Koichi Takada architectuurstudio stelt zich voor hoe huizen eruit zullen zien in een wereld die er alles aan doet om klimaatverandering tegen te gaan.

Het Australische architectenbureau Koichi Takada, gespecialiseerd in duurzaam design, heeft het Sunflower House Project ondertekend. Het project is ontstaan uit een Bloomberg Green commissie die vroeg om ons het groenere en duurzamere huis van de toekomst in Europa voor te stellen. Ze ontwierpen een gebouw geïnspireerd door de natuur en zonnebloemen, met een andere esthetiek gebaseerd op design en duurzaamheid die voortkomt uit de urgentie om klimaatverandering tegen te gaan. Het idee is om een nieuwe Europese beweging op te richten die een radicale verandering in de manier van leven en huizen met zich meebrengt.

Het Takada-team zag het project als een uitdaging en vond dat klimaatverandering een katalysator zou moeten zijn voor positieve vernieuwing in onze huizen, met als doel een kinetische architectuur te creëren die het milieu respecteert door het welzijn van de mensen te verbeteren. The Sunflower House was bedoeld voor Umbrië, een regio die bekend staat om zijn landbouwgrond en zonnebloemvelden, waar hittegolven frequenter en extremer worden. Daarom besloten de architecten om een dak met zonnepanelen te plaatsen op een cirkelvormige structuur die via sensoren ronddraait voor maximale blootstelling aan de zon., alsof het een zonnebloem is. Bovendien grijpt de constructie zo min mogelijk in de grond om de milieu-impact te verminderen. Elke verdieping herbergt een appartement met twee of drie slaapkamers en elk gebouw heeft maximaal drie verdiepingen. De vorm van het gebouw volgt de natuur, versmelt ermee en creëert een duurzame woning.

Kijk voor meer inspiratie over dit project op de website van Koichi Takada architectuurstudio 

Afbeeldingen: Koichi Takada architectuurstudio

Onze partners