Worden vliegende taxi's de toekomst?

De Spaanse luchtverkeersleidingsautoriteit Enaire heeft plannen aangekondigd om vanaf 2022 taxiritten te gaan maken in Barcelona en Santiago de Compostela.

“We moeten stedelijke mobiliteit naar de derde dimensie brengen, het luchtruim”. En we moeten het zo efficiënt en duurzaam mogelijk maken '', aldus Ángel Luis Arias, directeur-generaal van Enaire.

Enaire werkt aan Europese projecten die volgens Arias taxi's en andere vliegtuigen gebruiken om mensen door stedelijke en semi-stedelijke gebieden te vervoeren, en drones om goederen af te leveren.

"Enaire, een overheidsbedrijf bij het Ministerie van Transport en Mobiliteit, is er klaar voor om bedrijven uit de particuliere sector of openbare organisaties aan te trekken en te ondersteunen die geïnteresseerd zijn om Spanje op de voorgrond te brengen bij de ontwikkeling en exploitatie van deze nieuwe sector", hij voegde toe.

Het bedrijf is betrokken bij twee door de Europese Unie (U) E gefinancierde projecten die deel uitmaken van Horizon 2020, het grootste EU-onderzoeks- en innovatieprogramma tot nu toe. Een van de projecten wordt geleid door de European Aviation Safety Organization en het andere door het multinationale technologiebedrijf Everis.

"Het is de bedoeling dat beide projecten in 2022 een luchttaxidienst in Europa starten", zei Enaire in een verklaring. "Enaire zal de vlucht beheren van de eerste luchttaxi's in Spanje, die dit jaar zullen plaatsvinden in Barcelona en Santiago de Compostela," zei hij.

Passagiersvliegtuigen zijn de afgelopen jaren met succes bestuurd door bedrijven zoals het Chinese Ehang en het Duitse Volocopter.

In juli 2019 presenteerde het Spaanse technologiebedrijf Tecnalia zijn prototype voor een luchttaxi zonder piloot en met één passagier. De taxi, die is ontworpen om een persoon of lading tot 150 kg te vervoeren, heeft een hoogte tussen 100 m en 300 m en kan in 15 minuten afstanden afleggen tot 15 km.

Onze partners