Zo creëer je een duurzamer restaurant

Op welke wijze kun jij als horeca ondernemer je bijdrage leveren aan een duurzamer milieu? Ook binnen de horeca liggen voldoende kansen om als ondernemer een duurzame bedrijfsvoering te hanteren. Enerzijds zal je wel moeten, doordat de overheid bepaalde duurzaamheidsmaatregelen en wetten gaat doorvoeren, maar ook binnen kleinere, praktische zaken kun je duurzaam handelen.

Als restaurant verduurzamen

Het positieve van een duurzame bedrijfsvoering is dat je het niet alleen voor de ander doet, maar ook voor je eigen restaurant, waardoor je een positief imago krijgt bij de klant. Klanten waarderen bepaalde aspecten van een groene bedrijfsvoering enorm en ervaren jouw restaurant als vooruitstrevend, doordat je anticipeert op dat wat gaande is binnen de maatschappij. Wat kun je doen om als restaurant duurzaam bezig te zijn? Lees onze tips maar eens!

Tip# Minder gasverbruik met stoomoven

Binnen de horeca ligt het gasverbruik uiteraard hoger dan elders. Vooral binnen instellingskeukens ligt het verbruik hoog, er wordt immers voor grote groepen gekookt en gebakken. Stoomovens - te zien op HorecaGrootkeukenShop - kunnen het koken op gas overnemen. Daar waar gekookt wordt kan de stoomoven ingezet worden. Van eieren tot soep, groenten, sauzen, aardappelen: alles kan gelijktijdig in de stoomoven bereid worden, waar dus geen gas aan te pas komt.

Nog één groot voordeel van de stoomoven is dat je kunt werken met verschillende bereidingstijden. Alles wat gekookt moet worden, ongeacht hoe lang, kan in de stoomoven geplaatst worden. Haal gewoon het product eruit wat klaar is en laat het andere nog even zitten. Niet alleen zijn er stoomovens verkrijgbaar, maar ook combi stoomovens, waarin ook gebakken kan worden. De combi-stoomoven is een onmisbaar keukenapparaat voor de professionele horeca.

Tip# Aanmelden bij Social Services

Als duurzaam restaurant is het raadzaam om je duurzaamheid kracht bij te zetten door deelname aan bijvoorbeeld een social service als 'Too Good To Go'. Deze app wordt door vele consumenten actief gebruikt. Als onderneming binnen de voedingssector (van supermarkt tot horecazaak) kun je hier voedingsproducten die tegen de houdbaarheidsdatum te koop aanbieden. De klant betaalt via de app vooraf en als bedrijf geef je aan op welk tijdstip men het pakket kan ophalen. Vele restaurants nemen ook deel hieraan. Je naamsbekendheid raakt vergroot, left-overs worden tóch nog verkocht en de actie kan rekenen op sympathie van de klant. Dus ook marketingtechnisch is deelname goud waard.

Tip# Lokale inkoop

Duurzame restaurants mogen graag vermelden dat zij hun voedingswaar vers en lokaal inkopen. De klant verwacht ondertussen al bijna niets anders, zeker van een duurzaam restaurant. Zorg dus dat je écht inkoopt van lokale bedrijven, want lokaal betekent minder transport en dus minder vervuiling. Geef de klant een goed gevoel hiermee.

Tip# Seizoensgroenten en fruit

Verkopen jullie geen exotisch fruit meer? In Nederland wordt er in kassen, maar ook in de buitenlucht, volop groente en fruit geteeld. Koop je als bedrijf geïmporteerde groenten of fruit, dan draag je niet bepaald bij aan het milieu. Koop dus voornamelijk groenten en fruit van het seizoen, of uit de kas; maar niet van over de grens. Alles van eigen bodem dus!

Onze partners