Zo kun je op een groene manier een pensioen opbouwen

Ben je zzp’er? Dan bouwt je werkgever geen pensioen op, maar moet je zelf een pensioen bij elkaar zien te sparen. Als zelfstandig ondernemer ben je daarvoor zelf verantwoordelijk. Ook in loondienst zijn er mensen die ervoor kiezen om een extra pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld via een pensioenbelegging. Maar er is veel keuze uit verschillende beleggingsfondsen en andere aanbieders. De tijd dat alle pensioenfondsen investeerden in wapens en andere foute investeringen, is allang voorbij. Steeds meer aanbieders hebben namelijk meer oog voor de wereld, de natuur en het klimaat.

Groen pensioen opbouwen

We zien de gevolgen steeds vaker: het klimaat verandert. Meer bosbranden, hogere temperaturen op onze vakantiebestemmingen en extremer weer in Nederland tijdens de herfst. Om die reden zijn er veel meer beleggingsfondsen en andere bedrijven die ervoor zorgen dat je op een groene manier een pensioen op kan bouwen. Ook al ben je er misschien niet dagelijks mee bezig, het is goed om nu alvast na te denken over je pensioen. Zo kun je voorkomen dat tegen de tijd je met pensioen gaat, je niet meer zo kunt leven als je nu doet. Of je kunt niet leven zoals je van tevoren had bedacht. We spreken dan van een pensioengat. Dit kun je opvullen met een groene pensioenopbouw en dit heeft ook nog eens voordelen.

Beleggen in duurzame fondsen

Ook al ben je wellicht in de dertig, je moet nu al duurzaam denken aan je eigen toekomst. Want je wil dat je later een goed pensioen bij elkaar hebt gespaard en daar op een goede manier van kunt leven. Maar je vindt het ook belangrijk dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en meer doen om klimaatverandering tegen te gaan. Tegen de tijd dat je met pensioen gaat, heb je wellicht kleinkinderen. Denk daarom niet alleen aan je eigen generatie, maar ook aan de generaties na je. Kies daarom voor een duurzamer fonds.

Er zijn steeds meer fondsen die duurzame beleggingsopties aanbieden. Toch zijn er nog wel grote verschillen tussen wat de ene partij duurzaam noemt en wat de ander aanbiedt. Er is geen keurmerk voor duurzame fondsen, waardoor ieder fonds een eigen betekenis aan het woord ‘duurzaam’ geeft. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor beleggen in groene fondsen. Die nieuwe bomen planten, en dit teruggeven aan de natuur. Die ervoor kiezen om nu te investeren in stappen die helpen om klimaatverandering te beperken. De politiek zei eerder dat pensioenfondsen minder activistisch moeten zijn, en meer moeten kijken naar het rendement. Maar pensioenfondsen vinden dat onzin en willen graag duurzaam blijven.

Het is daarom belangrijk om te bekijken wat de beleggingsfondsen echt doen met je geld. Zo zijn er fondsen die zich richten op de ontwikkeling van duurzame energieprojecten, of boeren helpen om meer biologische landbouw te plegen. Daarnaast zijn er fondsen die kleine ondernemers in ontwikkelingslanden helpen.

Een duurzame pensioenverzekering afsluiten

Behalve beleggen of sparen kun je bij verzekeraars ook een groene pensioenverzekering in de vorm van een lijfrentepolis afsluiten. Daarvoor betaal je maandelijks een premie. Vanaf een bepaalde leeftijd krijg je het opgebouwde geld uitgekeerd. Sommige polissen beleggen de inleg van hun deelnemers. Daarom is het belangrijk goed te controleren waar je inzet eigenlijk in wordt belegd. Niet alle verzekeraars zijn duurzaam. Sterker nog, de meeste zijn het helemaal niet. Om de wereld te helpen, kies je daarom voor duurzame bedrijven.

Als je zelf duurzaam gaat beleggen, heb je de vrijheid die je bij een pensioenverzekering niet hebt. Zeker als je eerst het klimaat en milieu niet zo belangrijk vond, maar nu inziet dat het zo echt niet langer kan. Om deze reden is het belangrijk dat je bij een pensioenverzekering meteen een duurzame keuze maakt.

Belastingvoordeel bij groen sparen en beleggen

Als spaarder of belegger kun je geld inleggen in een groenfonds. Je krijgt daardoor een lagere vergoeding. Toch kan het interessant zijn om deze keuze te maken, los van je eigen idealen. Je krijgt namelijk een belastingvoordeel als je spaart of belegt in een groenfonds. Dit heet de ‘korting voor maatschappelijk beleggingen’. Je mag in 2024 tot 71.251 euro groen sparen of beleggen. Met een fiscaal partner komt dat bedrag uit op 142.502 euro.

Daarvoor heb je wel een groenverklaring van een duurzaam pensioenfonds of belegger nodig. Het zijn vooral de banken die zo’n verklaring hebben. Er zijn talloze manieren om goed te doen voor de aarde en de mens, terwijl je ook goed doet voor jezelf en een mooi pensioen opbouwt. Kies je ervoor om op een groene manier je pensioen op te bouwen, dan wint iedereen erbij.

Onze partners