Zo voorkom je zwerfafval!

Geschat wordt dat er in Nederland tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval per jaar in de openbare ruimte belandt. Dit zwerfafval ziet er niet fraai uit en is bovendien bijzonder slecht voor natuur, dier en mens. En dat allemaal terwijl zwerfafval eenvoudig te voorkomen is. Hoe dan precies? Je leest het in dit artikel!

1. Het probleem: vuil trekt vuil aan

Als afval ergens belandt waar het niet thuishoort, wordt het zwerfafval genoemd. Dit zwerfafval eindigt vaak op straat, in bermen, op pleintjes, in groenperkjes en in de natuur. Onze omgeving is heeft invloed op hoe we ons gedragen. Er geldt dan ook: vuil trekt vuil aan. Op plekken waar veel zwerfvuil rondslingert, gooien mensen makkelijker én meer rommel op straat of in de natuur. Andersom geldt dat we ons in een opgeruimde en schone omgeving ook conform zullen gedragen.

2. De gevolgen: gevaar voor natuur, dier en mens

Zwerfafval is vaak lastig op te ruimen, het duurt lang voordat het is afgebroken en wordt niet gerecycled. Zwerfafval op zowel het land als in water heeft bijzonder veel negatieve effecten op de natuur, dier en mens. Het zorg namelijk voor verontreiniging van de bodem of het water, trekt vervelend ongedierte aan en dieren eten het op of raken erin verstrikt. Op die laatste manier kan het uiteindelijk zelfs in ons eten terecht komen.

3. Tips om zwerfafval te voorkomen

  • Gooi je afval, hoe klein het ook is, altijd in een openbare afvalbak.
  • Doe eens mee aan een opruimactie bij jou in de buurt. Je kunt hiervoor bij de gemeente een gratis grijper aanvragen.
  • Beperk je afval. Neem je eigen boodschappentas mee naar de supermarkt, gebruik een navulbare waterfles en neem je eigen koffiebeker mee.
  • Laat geen ballonnen op. Deze eindigen uiteindelijk altijd op straat of in de natuur, waar dieren de ballonnen opeten of verstrikt raken in het touwtje.
  • Zet geen afval naast volle afvalbakken of vuilcontainers, maar neem het weer mee naar huis.
  • Meld veelvuldig (over)volle afvalbakken of vuilcontainers bij de gemeente. Zij dienen ervoor te zorgen dat afvalbakken tijdig worden geleegd.

Onze partners