Zonder groene vingers toch een mooie tuin onderhouden

Het ontbreken van groene vingers en het hebben van een mooie tuin, klinkt in de oren als een niet al te goede combinatie. Om dit toch te realiseren, komt de hulp van een hovenier altijd goed van pas. Een hovenier kan jou immers helpen de tuin op te bouw en te onderhouden. Maar wanneer je de hulp van een hovenier, om welke reden dan ook, niet wilt inzetten om de tuin te onderhouden, zijn er uiteraard andere mogelijkheden om toch een mooie onderhouden tuin te creëren. In dit artikel lees je welke mogelijkheden dit zijn. Zodat je toch, ondanks het gebrek aan groene vingers, kunt genieten van de tuin.

Het plaatsen van onderhoudsvrij planten

Een van de mogelijkheden, die je kunt inzetten om een prachtige tuin te creëren met weinig onderhoudt, is het plaatsen van onderhoudsvrije planten. Voor de omheining van de tuin, kun je bijvoorbeeld denken aan een bladhoudende haag. Dit een type haag, waarbij de haag het hele jaar door zijn bladeren niet verliest. Hierdoor kan het ingezet worden als een ideale groene muur rondom de tuin. Daarnaast is de tuin het hele jaar door groen, wat meehelpt aan een groener Nederland. 

Naast een bladhoudende haag, doen planten zoals de zonnehoed, vrouwenmantel, naaldvaren en leliegrassen het ook goed met weinig tot geen onderhoud. Deze planten kunnen heel goed voor zichzelf zorgen. Naast dat je weinig onderhoud hoeft uit te voeren, ben je ook nog eens duurzaam bezig. Doordat de planten en dieren hun eigen gang kunnen gaan, wordt er een biodiversiteit gecreëerd. Zo ben je met jouw tuin heel goed bezig!

Kies voor veel groen

Bij een onderhoudsvrije tuin, kan er soms gedacht worden om de tuin vol met tegels te plaatsen. Op deze manier heb je weinig te maken met het groen en is onderhoud beperkt. Echter wanneer je tegels plaatst, is de kans op onkruid aanzienlijk groter en is het nodig om de tegels regelmatig schoon te houden. Het is daarom aan te raden om voor veel groen te kiezen. Zo ging het in de vorige alinea over een bladhoudende haag. Een bladverliezende haag is ook zeker geschikt voor in de tuin. Door daarnaast voor vaste en traag groeiende planten te gaan, zorg je ervoor dat onderhoud op zich laat wachten. 

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om toch een groene duurzame tuin te hebben, zonder dat hier groene vingers bij te pas komen. Zo help je Nederland groener te worden, zonder hier heel veel onderhoud aan te verrichten. 

Onze partners