Zoutwateraccu’s zijn de duurzaamste keuze voor energieopslag

Een stijgende zeespiegel, grondstoffen die op raken noem het maar op. De wereld veranderd in een rap tempo en een snel veranderende wereld vraagt om minstens zo snelle duurzame oplossingen willen we het tij nog kunnen keren.

Gelukkig zien we steeds meer duurzame initiatieven. De één wat succesvoller dan de ander natuurlijk maar dat hoort erbij. En wat me dan echt gelukkig maakt. Duurzame initiatieven die werken. Duurzame initiatieven die niet alleen werken maar ook gelijk baanbrekend zijn.

Je herkent dit soort initiatieven meteen. Ze komen ook vaak maar een enkele keer per decennia voorbij. Noem ze maar op, De Ocean Clean Up, Tesla, deeleconomie ideeën als Airbnb of Vinted. Allemaal baanbrekende ideeën en bedrijven die een ontzettende vlucht hebben genomen in de laatste 10 jaar.

De duurzame energie opslag revolutie

En nu is het 2021, en mijn gevoel zegt me dat we aan de vooravond staan van een nieuwe revolutie op het gebied van duurzame energie opslag.

In de laatste jaren is het namelijk gelukt om energie op te slaan in zout water accusystemen. En dit niet alleen, het is gelukt om dit te doen tegen een betaalbaardere en duurzamere manier dan de huidige opslagmethodes zoals lithium & loodaccu’s.

De technologie van Zoutwateraccu’s bestaat eigenlijk al sinds de jaren 70-80 maar is de laatste jaren pas echt verbeterd en van de grond gekomen.

Grote drijfveren hierachter waren investeringsmaatschappijen als Foundation Capital, Kleiner Perkins in ook investeerder Bill Gates investeerde in deze nieuwe zoutwateraccu technologie.

Zo won “Aquion Energy” (het bedrijf achter de accu’s) een MIT award voor hun systeem en kregen ze het Cradle to Cradle certificaat voor duurzaamheid.

Niet elke revolutie gaat zonder slag of stoot

Aquion Energy haalde ruim 190 miljoen aan investeringen op van o.a. de hierboven genoemde investeerders. Toch was dit niet genoeg, de productie kwam moeilijk op gang en kinderziektes konden niet snel genoeg verholpen worden. Aquion energy ging failliet in 2017.

De technologie achter de zoutwateraccu’s kwam via enkele omwegen in handen van Blue Skye Energy in Oostenrijk. Deze verbeterde en ontwikkelde de accu’s nog verder, haalde de kinderziektes eruit en verlengde de levensduur van de accu’s nog eens flink met enkel technische aanpassingen.

De productie is nu volledig naar Europa gehaald en begin 2021, gaat de fabriek volledig open in Oostenrijk. De enige bottleneck die Blue skye energy nog had om echt groot te worden was de beperkte productie.

Je kunt de zoutwater accu’s nu al in Nederland kopen via een erkend dealer zoals wij van het offgridcentrum.nl. Maar de huidige levertijd is zo 2-3 maanden na bestelling. Met een fabriek in Europa die bijna af is ligt een transitie in de duurzame energie opslag op de loer.

Voordelen van zout water accu’s

Zoutwater accu’s zijn namelijk per kWh aan opslag goedkoper dan lithium. Ze gaan tot wel 50% langer mee als Lithium accu’s en tot wel 10x langer dan AMG/GEL/LOOD accu’s.

Daarnaast zijn kun ze niet overladen worden en zitten er geen giftige stoffen in. Er is dus geen brand of explosie risico zoals bij (verkeerd gebruik van) lithium accu’s.

Daarnaast zijn we met zoutwateraccu’s niet afhankelijk van grondstoffen uit China en/of Afrika. Alle componenten voor deze accu zijn 100% natuurlijk, veelvoorkomend in onze eigen bodem en kunnen ook in Europa gewonnen worden. Snap je nu dat ik helemaal enthousiast wordt van deze accu’s 😉?

Oplossingen voor nieuwe problemen

Nu ons Nederlandse elektriciteitsnet steeds meer onder druk komt te staan door het groeiende aantal zonnepanelen. Ze kunnen nu zelfs sommige mensen verbieden om zonnepanelen te nemen.

Of steeds meer mensen die last hebben van uitvallende omvormers door te hoge netspanning in de straat omdat de hele straat zonnepanelen op het dak heeft. Vooral het laatste jaar komt de netspanning in sommige buurten regelmatig boven de 250V, met uitvallende of kapotte apparaten tot gevolg.

Nu is daar eindelijk een duurzame oplossing voor die ons kan helpen bij deze problemen.
Een duurzaam, milieu vriendelijk energie opslag systeem.

De zoutwateraccu

Met een zout water accu kun je namelijk de duurzame energie die je overdag opwekt opslaan voor als je het nodig hebt, in de avond en nacht als de zon niet schijnt en iedereen thuis is.

De accu’s lopen dan ’s nachts langzaam leeg en de volgende dag worden ze weer opgeladen door je eigen zonnepanelen. Bij een goed uitgedacht systeem zal er geen druppel stroom meer uit het net komen.

De netaansluiting zal er dan alleen nog liggen om dagen met extra hoog verbruik op te vangen of om je in de winter van wat extra stroom te voorzien, als de zonnepanelen minder opwekken.

Ben jij nu geïnteresseerd in zoutwater accu’s en ben je benieuwd of deze duurzame accu’s interessant kunnen zijn voor jou?

Neem dan contact op via onze exclusieve Groene zaken deals pagina met een tijdelijke korting op het offgridcentrum.nl en kijk samen met één van onze experts naar de mogelijkheden en winst voor jouw situatie.


Dit artikel is geschreven door Nander Knobben van het offgridcentrum.nl

Onze partners